Moderní bydlení

Česká pošta čelí stovkách žalob za nerovné mzdy zaměstnancům. Vinu odmítá

Česká pošta má vyplatit bezmála 102 000 korun bývalému olomouckému doručovateli Petru Hradilovi, a dorovnat mu tak mzdu za období mezi lety 2014 až 2016. Tehdy údajně pobíral měsíčně o zhruba 3500 korun méně než jeho kolega v Praze.

"Výši nároku soud posoudil tak, že počítal rozdíl odměny žalobce za rozhodné období, jaká by byla, kdyby měl relevantní složky mzdy stanoveny jako jeho kolegové v Praze," uvedl předseda Obvodního soudu pro Prahu 1 David Štamberk.

Rozhodnutí soudu je nepravomocné a zda jej bude státní podnik rozporovat, zatím není jasné. "My teď čekáme na písemné vyhotovení od soudu. V momentě, kdy se s ním seznámíme, tak se rozhodneme, jakými dalšími kroky budeme postupovat," řekl mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

[chooze:article;value:575252]

O zpětné dorovnání mzdy se aktuálně soudí stovky současných i bývalých zaměstnanců České pošty. Ta ale dlouhodobě odmítá, že by řidiče finančně diskriminovala.

"Momentálně máme podaných asi 180 žalob. Chystáme se teď podávat další balík asi 50 až 100 žalob a očekáváme, že průběh bude dost podobný jako u včera rozhodnutého případu pana Hradila," sdělil Sebastian Mach, řídící partner advokátní kanceláře FairSuare.

Pošta argumentuje tím, že zaměstnanci v Praze mohou mít oproti kolegům na menších pobočkách náročnější práci. "Nikoho z našich zaměstnanců, ať je to v Praze nebo jinde v České republice, nediskriminujeme," zdůraznil Vitík.

[chooze:article;value:576510]

S odměňováním zaměstnanců nesouhlasí ani zástupci odborů. Podle nich má pošta na mzdách dorovnat až tři miliardy korun.

Ve společnosti pracuje přes 20 tisíc lidí. Podle odborníků může verdikt vytvořit precedent pro ostatní případy nerovností v odměňování.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.