Česká pošta nechá městu jen pobočku na kopci, bezbariérovou hodlá zrušit

Blízká autobusová zastávka, dostatek parkovacích míst, ale hlavně – bezbariérový přístup. Teď se ale bude pobočka pošty v Mariánských Lázních rušit.

Z původních dvou zůstane v lázeňském městě s více než 12 tisíci obyvateli jen jedna pošta. Cesta k ní vede přes strmý kopec a pak řadu schodů.

"Když jsme se to dozvěděli, tak to samozřejmě byl šok, zklamání, rozčarování. Na počet obyvatel, lázeňských hostů, okolních obcí a samozřejmě i dostupné vzdálenosti bychom chtěli obě dvě zachovat," řekl starosta Martin Hurajčík (ANO).

[chooze:article;value:498026]

Stížnosti na uzavření pošty prý přicházejí na městský úřad každou chvíli. Podobná situace jako v Mariánských Lázních je i ve Strakonicích, Ostravě nebo Šumperku.

"Těch měst je neuvěřitelné množství a já vůbec nerozumím tomu, proč nás někdo neoslovil předtím, než byl tento seznam zrušených poboček zveřejněn," nechápe Václav Krása, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením.

[chooze:article;value:498151]

"Bezbariérovost není jedním a jediným parametrem pro výběr pobočky. V Mariánských Lázních máme dvě pobočky, z nichž jedna je větší a druhá je menší. Rozhodli jsme se zrušit tu menší," konstatoval pověřený zástupce generálního ředitele České pošty Miroslav Štěpán.

"Myslím, že slova pana zastupujícího generálního ředitele o tom, že bezbariérovost není tím základním kritériem pro zachování poboček, je nepřípustná. Tady platí úmluva OSN o právech osob se zdravotním postižením a ta se musí dodržovat i na poštovních úřadech," dodal Krása.

Zástupci Národní rady osob se zdravotním postižením chtějí situaci nadále řešit s ministrem vnitra a vedením České pošty.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.