Česká spořitelna skončila s vkladními knížkami. Nové nabízí už jen jedna banka

Vkladní knížka byla papírový notýsek, který se zakládal na pobočce banky a do kterého se obvykle ručně zaznamenávala částka vložených peněz. Ty první se na území Česka objevily už na konci 19. století. "Velmi oblíbené začaly být v socialismu. A ta úroková míra byla tři až pět procent. Ty úroky dneska, které banka nabízí, se pohybují v setinách, nejvíce v desetinách procent," nastínil ekonom Petr Studnička.

S příchodem chytrých telefonů, internetového bankovnictví a výhodnějších bankovních produktů postupně přišel jejich konec. I přesto má ale výherní nebo dětskou vkladní knížku u České spořitelny stále 700 tisíc lidí.

[chooze:article;value:200816]

"V tuto chvíli ten objem peněz na vkladních knížkách odpovídá zhruba 40 miliardám, nicméně je potřeba říci, že zhruba na polovině je méně než 1 000 korun," uvedl mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

A právě výherní vkladní knížky byly svého času velmi populární. Spořitelna dvakrát ročně losovala vítěze, kterému výhra mohla přinést až 100% navýšení zůstatku. K tomu se ze všech výherních vkladních knížek losovala milionová prémie. Jedinou podmínkou byl zůstatek 1 000 korun.

O své peníze se ale lidé nemusí bát, a to ani v případě, že by našli několik desítek let starou knížku. "Lidé, kteří najdou po zesnulém příbuzném vkladní knížku, se nemusí obávat, o ty prostředky nepřijdou. Vkladní knížka je standardní součástí dědictví," sdělil Hrubý. Vkladní knížky v dnešní době nabízí už pouze ČSOB, ta jejich zrušení neplánuje. Zájem ale eviduje především u starších lidí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.