Česká televize ušetřila stamiliony. Přesto mají koncesionářské poplatky růst

I přesto, že se koncesionářský poplatek nezvyšoval už 15 let, dokázala Česká televize podle své výroční zprávy o hospodaření loni ušetřit okolo 200 milionů korun nad rámec plánu. "Těch 200 milionů je částka, kterou Česká televize bude moci disponovat nad rámec rozpočtu schváleného Radou České televize. Co s těmi 200 miliony bude, samozřejmě rozhodne management České televize," řekl předseda Rady ČT Karel Novák.

Ministerstvo kultury chce i tak navýšit podnikatelům a všem rodinám koncesionářské poplatky a rozšířit počet jejich plátců například i o majitele mobilních telefonů. S tím nesouhlasí opoziční poslanci. "Máme s tím problém na několika úrovních a vím, že i celá řada ministerstev už v tuto chvíli dala k této novele ve vnitřním připomínkovém řízení negativní stanovisko," prohlásil poslanec a předseda sněmovního výboru pro mediální záležitosti ČT Aleš Juchelka (ANO).

[chooze:article;value:526079]

​Takzvaný televizní poplatek by se měl podle návrhu ministerstva kultury zvýšit od roku 2025 ze současných 135 korun na 160. To by mělo veřejnoprávní televizi přinést okolo 1,4 miliardy korun navíc. Bývalý ředitel ČT Petr Dvořák přitom před časem odhadoval, že aby mohla veřejnoprávní televize zachovat stávající služby v rozsahu, v jakém jsou, potřebovala by navýšit rozpočet zhruba o 300 až 500 milionů korun.

"Těch 300 nebo 500 milionů je na zachování stávající úrovně vysílání v příštím roce. Komerční televize mají nástroj, že můžou zvýšit cenu reklamy, Česká televize tenhle nástroj nemá," okomentoval Novák.

Jenže peníze například z on-line inzerce, sponzoringu nebo prodeje reklamních předmětů mají i veřejnoprávní média. "To je určitě k další diskuzi, v tuto chvíli je to nějak legislativně vymezeno, otázkou je, na kolik to má být využíváno," reagoval poslanec a člen sněmovního výboru pro mediální záležitost Jan Jakob (TOP 09). Návrh z pera ministra kultury Martina Baxy (ODS) v minulosti kritizovali i někteří jeho straničtí kolegové.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.