Česka věda není financovaná dostatečně. Přesto slaví úspěchy

Česká věda je závislá na penězích z evropských fondů. Za 20 let členství v Unii se v tuzemsku díky evropské podpoře podařilo vybudovat vědecko-výzkumnou infrastrukturu na světové úrovni.

"Za zmínku stojí třeba Biocev ve středu Prahy, kde zkoumají rakovinu, případně i její léčbu a cukrovku nebo v Dolních Břežanech máme ELI Beamlines centrum, kde mají špičkové laserové zařízení. Obě tato centra získala dotace z EU v řádech jednotek miliard korun," připomíná Milan Mařík, datový analytik projektu Evropa v datech – eurovolby.

[chooze:article;value:407152]

​"Za posledních 20 let bylo například z operačních programů alokováno více než 200 miliard. Dále si čeští vědci sáhli třeba na 33 miliard z programu, které přímo rozděluje EU," upozorňuje ředitelka odboru kabinetu ministryně pro vědu, výzkum a inovace Jana Soukupová.

"Evropa nechce financovat lidské zdroje a je to škoda, prostě tu zemi to brzdí v rozvoji," vysvětluje Daniel Munich, ekonom z CERGE-EI. Čeští vědci a vědkyně jsou velmi úspěšní v nanotechnologiích, umělé inteligenci nebo ve zdravotnických výzkumech. V porovnání s ostatními evropskými státy se ale v oblasti inovačního potenciálu v žebříčku dost propadáme. Aktuálně jsme na 17. místě.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.