Česká vězení jsou přeplněná. Novela trestního zákoníku to má změnit

Ženské věznice naplněny v průměru na 93 procent, mužské jsou přeplněné. Aktuálně je v nich 19 691 lidí. Díky chystané novele trestního zákoníku jich má o dost ubýt. "Ten propočet, co jsme si dělali, tak ten optimistický počítá s úlevou tří až pěti tisíc osob," uvedl náměstek ministra spravedlnosti Antonín Stanislav (ODS).

Kvůli neplacení výživného je teď za mřížemi přes 1 200 lidí. Po novele by vězení hrozilo jen několika desítkám z nich, kteří spadají do třetího odstavce současného paragrafu 196. Zbytek případů má být přestupkem. I kvůli dětem. "Žádný otec sedící ve vězení neplní vyživovací povinnost na své dítě v rozsahu, ve kterém by ji mohl plnit, pokud by chodil do práce," argumentoval soudce Martin Lýsek.

Když dva dělají totéž, není to totéž. Pokud teď spáchá krádež se škodou do 10 000 korun bezúhonný člověk, je to přestupek. Když to udělá někdo, kdo už byl za krádež v posledních třech letech odsouzen, je to automaticky trestný čin.

[chooze:article;value:529078]

​A to se má také změnit. Mezi recidivisty už se o tom prý mluví jako o hotové věci. "Zkrátka když někdo ukradne dvě tatranky, tak nepatří do vězení," myslí si Stanislav.

"Uvolní to ruce soudům pro řešení závažnější, komplikovanější a společensky nebezpečnější trestné činnosti," těší se Lýsek.

Kritici ale mají obavy z nárůstu drobné kriminality. Přestupková řízení jsou totiž recidivistům často jen pro smích. "Tam jim hrozí jen finanční postih a ten je u nich mnohdy velmi těžko vymahatelný," vysvětlil advokát Jan Černý.

Když se před třemi roky zvyšovala hranice trestného činu na 10 000 korun, obávaly se samosprávy zahlcení přestupkovými řízeními. Nakonec to ale zvládly a poradit si budou muset i teď. "Samozřejmě k tomu musíme přijmout opatření. Přijmout víc lidí, nakoupit víc počítačů, vyčlenit více kanceláří," vyjmenoval starosta Chrudimi František Pilný (ANO).

Novela by mohla potěšit uživatele měkkých drog, plánuje totiž úpravy i v této problematice. Snížit by se měly sazby a něco možná bude jen přestupkem. Na finální podobě legislativních změn se pracuje.

Pokud novela projde, mohla by začít platit od ledna 2025. Jeden typ krádeží by měl ale i po jejím přijetí zůstat trestným činem bez ohledu na výši škody, a to krádeže kapesní.

[chooze:article;value:529045]

​Na potřebě novely trestního zákoníku se vzácně shodne koalice s opozicí. Cílem novely není podle autorů jen dekriminalizace některých činů nebo snížení počtu trestanců, ale i úspory. O změně trestního zákoníku se v politických kruzích mluvilo už v souvislosti s konsolidačním balíčkem a úsporami.

"Když jsme začali jednání o konsolidačním balíčku, tak jsme měli celou řadu opatření z NERVu a právě jedno z nich spočívalo ve zefektivnění fungování vězeňské služby. Dohodli jsme se, že to nezahrneme do balíčku, protože je to hodně specifická záležitost," řekl poslanec Jan Jakob (TOP 09).

"Za nás je naprosto zásadní zvýšit bezpečnost a udržet bezpečnostní situaci, která je v ČR relativně dobrá. S tím je spojeno i to, že usilujeme o snížení počtu recidivistů. Dneska je to bohužel tak, že v podstatě každý druhý, který věznici opustí, se do ní dřív nebo později vrátí. My bychom si přáli, aby se rozvíjeli moderní nástroje, jako jsou třeba probační domy," uvedl poslanec Jakub Michálek (Piráti).

Opozice se chce s koalicí na novele trestního zákoníku domluvit. Zatím ale nezná všechny parametry. "Podpoříme snahu ministerstva cokoliv změnit. Chtěl bych upozornit na to, že je tam opravdu podseknutý rozpočet u vězeňské služby. S těmi vězni nikdo nepracuje, chybí speciální pedagogové a vychovatelé," podotkl poslanec Radek Vondráček (ANO).

[chooze:article;value:528780]

​"Pokud se nám tam neobjeví něco nečekaného, což současná vláda občas ráda praktikuje, tak si myslím, že by to měl být krok správným směrem," řekla poslankyně Vladimíra Lesenská (SPD).

Snížit počty vězňů by pomohlo také zvýšení počtu trestů domácího vězení. Jenže problém je s náramky. "Ministerstvo spravedlnosti už mnoho mnoho let není schopno vysoutěžit dodavatele náramků, který ten odsouzený dostává na ruku, proto ty tresty nejsou ukládány, a to by se taky mohlo změnit," myslí si poslanec Aleš Dufek (KDU-ČSL).

Novela by se do Poslanecké sněmovny měla podle ministerstva spravedlnosti dostat v první polovině příštího roku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.