Češka žijící na Havaji: Někteří přišli o všechno. Lidé dělají, co můžou

O požárech na ostrovech Maui a Big Island se česká manželka amerického vojáka Caleba rozepsala na facebooku. "Situace na Maui je naprosto devastující. Caleb je Native Hawaiian (narozený na Havaji, pozn. red.), celá jeho rodina (z tátovy strany) žije po všech ostrovech. Jeho rodiče jsou na Big Island (oni jsou ale v bezpečí). Máme část rodiny na Maui a někteří z nich přišli o dům a vlastně o všechno," popsala.

Kvůli požárům zemřelo nejméně 36 lidí, informovala stanice CNN.  Evakuovat se muselo přes 11 tisíc lidí, zraněné jsou stovky obyvatel. Záchranáři museli pomáhat například i 50 lidem, kteří před plameny utekly do oceánu.

"My jsme v bezpečí, měli jsme tu možná jeden dva lokalizovaný požár, ale nic v porovnání s tím, co se děje na Maui," sdělila Češka žijící na Havaji. "Pořádají se sbírky, centra, kde lidé mohou vozit oblečení, jídlo, hygienické potřeby, potřeby pro zvířata atd. Letecké společnosti nabízejí levné letenky z Maui na Oahu ($19) a fakt se lidi snaží dělat vše, co můžou," dodala. Letenky tak stojí v přepočtu asi 420 korun.

[chooze:article;value:517187]

Strýc jejího manžela má na Maui ranč. "Dávali fotky na FB a kouř byl vidět i od nich. Je to fakt šílený," doplnila.

O své domovy přišly stovky lidí a úřady nemají kapacity na ubytování evakuovaných. Zároveň vyzvaly lidi, aby na ostrov necestovali. Požáry takových rozměrů Havaj ještě nezažila. 

Havaj sužují masivní požáry. Zničily historické město, zemřelo 36 lidí (8/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.