České banky čelily kybernetickému útoku. Přihlásili se k němu ruští hackeři

Že se jednalo o kybernetický útok potvrdil Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). "Jedná se o DDoS útoky, které ovlivňují dostupnost systémů těchto institucí. S napadenými subjekty spolupracujeme a poskytujeme jim maximální možnou součinnost při řešení dané situace," řekla TN.cz mluvčí NÚKIB Eva Rajlichová.

Na svědomí jej má ruská skupina NoName057(16). Hackeři se k útoku sami přihlásili na sociální síti Telegram. "Zde jsou výsledky naší práce," napsali. Mimo jiné napadli také web pražské burzy.

[chooze:article;value:517731]

Podle společnosti Check Point Software Technologies je skupina aktivní od března 2022 a její vznik může souviset s válečným konfliktem. "Proruská skupina NoName057(16) útočila na Českou republiku už mnohokrát. Snažila se například ovlivnit české prezidentské volby a napadala i společnosti z výrobního sektoru nebo banky. Nová vlna útoků se zaměřila znovu právě na banky a také na pražskou burzu cenných papírů,“ uvedl Miloslav Lujka, Country Manager Czech Republic, Slovakia & Hungary z kyberbezpečnostní společnosti Check Point Software Technologies. 

Podobné útoky se dle Lujky netýkají pouze Česka. Ruská hackerská skupina pravidelně útočí na země a organizace po celém světě, které z jejich pohledu podporují Ukrajinu. Před několika dny to bylo například v Polsku. "Jedná se o masivní kampaň, jejímž cílem je šířit strach a dezinformace," doplnil.

"Skupina komunikuje primárně prostřednictvím Telegramu, kde má hlavní ruskojazyčný kanál s více než 20 000 členy, kanál v angličtině a kromě toho nabízí dobrovolníkům účast v projektu DDosia Projects, v rámci kterého se mohou dobrovolníci zapojit do plánovaných útoků. Nejaktivnější z nich dokonce dostávají finanční odměny ve výši až 25 000 korun," uzavřel Lujka.

Air Bank ohlásila výpadek ve středu po deváté hodině. "Mrzí nás to, ale právě se potýkáme s výpadkem našeho mobilního a internetového bankovnictví," uvedla banka na facebooku. Po téměř dvou hodinách se podařilo bankovnictví pro klienty zase zprovoznit. 

[chooze:article;value:508837]

Podle banky nešlo o útok na vnitřní systémy nebo účty klientů. "Útok spočíval v úmyslném zahlcení webových stránek obrovským počtem požadavků, které pak znepřístupnily naše stránky, a to včetně přístupu do on-line bankovnictví skutečným uživatelům," vysvětlila TN.cz mluvčí Air Bank Jana Pokorná.

Problémy měla také Fio banka. V jejím případě navíc nefungovaly kromě mobilního a internetového bankovnictví ani webové stránky. Své klienty však uklidnila, že jejich peníze ani citlivé informace nejsou ohroženy. "Aktuálně už fungují naše webové stránky a z nich i přihlášení do internetového bankovnictví nebo investiční aplikace e-Broker. Stejně tak je možné přihlásit se i do mobilního bankovnictví Smartbanking. Omlouváme se za možné komplikace a vděčně děkujeme za pochopení a trpělivost," informovala banka před polednem na sociální síti.

Nedostupné byly rovněž některé on-line služby Československé obchodní banky (ČSOB), potíže měla i Komerční banka. Plně funkční nebyly ani služby České spořitelny. "V tento okamžik skutečně evidujeme delší načítání našich stránek. Pracujeme na nápravě s nejvyšší prioritou. Věříme, že brzy bude vše v pořádku. Omlouváme se za komplikace," vzkázala banka klientům na sociální síti X.

V květnu hlásila výpadek některých služeb také ČSOB. Problémy se objevovaly při platbě kartou:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.