České ceny energií rostly nejrychleji, premiér Fiala hledá chybu ve statistikách

Kde se stala chyba? Od středy se šéf Strakovy akademie Petr Fiala nechce smířit s krutou pravdou statistik, podle nichž české energie patří k nejdražším v Evropě. Chce proto co nejdříve jednat s řediteli energetických firem i se statistiky. 

V sobotu na Celostátním fóru Pirátů, kterého se zúčastnil jako host, zopakoval to, co tento týden po jednání vlády, navíc bude chtít Fiala podle svých slov mluvit s energetiky i se těmi, kdo statistiky vytvářejí.

[chooze:article;value:501541]

​​Zatím ale stále platí to, co zveřejnil ve středu Eurostat. Tedy, že ve druhém pololetí minulého roku rostly české ceny energií rychleji, než ve zbytku Evropy. Zdražily o 231 procent. Závidět můžeme například sousednímu Slovensku, kde se za stejnou dobu zdražovalo jen o 18 procent. A naprosto nejlevnější byl plyn mají v Maďarsku.

​Ve sporu o to, jak to s cenami energií opravdu bylo, se na stranu Fialy postavil Energetický regulační úřad (ERÚ), podle něhož zveřejněné statistiky neodpovídají reálným platbám zákazníků.

[chooze:article;value:495950]

​"Musíme zjistit, proč to neodpovídá realitě. Jestli si za tím stojí Eurostat, nevím, data ale dodávají naše instituce. A musíme zjistit, jaká je odpovědnost Energetického regulačního úřadu a Českého statistického úřadu," sdělil Fiala na sobotním pirátském fóru.

"My víme, a stačí se podívat na prohlášení a fakta, která předkládají energetické firmy, že ta čísla prostě nesedí a že naši občané tyto částky neplatí," dodal premiér.

 Dle Eurostatu měl plyn v ČR zdražit nejvíc z celé EU. Dodavatelé nesouhlasí:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.