České děti patří v pití alkoholu na špici v Evropě. Strážníci to řeší denně

Dvěma dívkám se pletou nohy a evidentně se vracejí z flámu. Na tom by nebylo nic divného, kdyby jedné nebylo 15 a druhé dokonce 13 let. "Slečny nalezla hlídka krátce před čtvrtou hodinou ranní," uvedla mluvčí pardubických strážníků Lucie Klementová.

Jedna nadýchala 1,5 promile alkoholu, ale nebyl to rekord večera. Strážníci našli ležet jinou 15letou dívku na cyklostezce. A ta nadýchala skoro dvě promile, což je, jako by vypila litr vína. "Zda ji tam nechali její kamarádi, nevíme," dodala Klementová.

[chooze:article;value:487395]

Umrznutí nebo udušení zvratky. V takovém stavu bývá ke smrti blízko a strážníci při besedách apelují na děti, aby své opilé kamarády nenechávali bez pomoci. "V Evropě je ta česká mládež na špici konzumace jako takové," sdělil organizátor kampaně "Nechmel děti" Petr Freimann.

Stačí se vypravit před školu a děti se o své zkušenosti rády podělí. O letních prázdninách přistihli pardubičtí strážníci 30 opilých dětí, jeden chlapec nadýchal skoro tři promile alkoholu. "Dá se to velmi snadnou koupit. To, že se člověk opije, je v naší kultuře dlouhodobě tolerováno," tvrdí psycholog Jan Lašek.

Alkoholovou závislost pěstují v dětech i samotní rodiče. Ti jim totiž v restauracích nejednou objednávají nízkoalkoholická piva. Odborníci dále zjistili, že třetina rodičů vůbec nemluví s dětmi o rizicích alkoholu a téměř polovina z nich dokonce podala své ratolesti alkohol před jejím 15. rokem. Alkohol může za každé třetí úmrtí u mužů mezi 15 a 29 lety. Nejčastější příčinou jsou dopravní nehody, úrazy a otravy.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.