České děti se na internetu často chovají rizikově. Píší si s lidmi, které neznají

Průzkum projektu O2 Chytrá škola se věnoval bezpečnosti na internetu. Ukázal, že čtyři děti z deseti jsou na internetu v kontaktu s někým, koho neznají. "Já si myslím, že je hodně důležité upozornit společnost, že tyto problémy existují. Aby se na to rodiny zaměřily. Myslím si, že je fajn, aby se rodiče ptali dětí, čemu se na internetu věnují," uvedla vedoucí odborných služeb Linky bezpečí Kateřina Lišková.

Téměř každé čtvrté dítě ve věku od 8 do 15 let se chová na internetu rizikově. "Když bych se podívala do tématu on-line prostředí, tak tam to právě bývá obtěžování cizí osobou, zneužití dat dětí, sexting, problematika kyberšikany. To jsou vlastně věci, se kterými se na nás potom klienti obrací," vysvětlila Lišková.

[chooze:article;value:488721]

Pro rodiče je často těžké poznat, zda je jejich dítě obětí trestného činu spáchaného na internetu. I při nejmenším podezření je proto vždy lepší kontaktovat policii nebo Linku bezpečí.

"Může to být nějaký sexuální nátlak, navozování nedovolených kontaktů s dítětem a tak dále. Pokud mají podezření, že je tomu dítěti ubližováno, pokud z toho dítěte někdo vylákává fotky, snaží se ho vylákat na schůzku, snaží se o internetový podvod, tak vůbec není problém se obrátit na Policii ČR," sdělil plukovník z Policejního prezidia ČR Jaroslav Hrabálek.

Odborníci radí rodičům, aby dětem naslouchali a nebáli se nechat poučit. "Myslím si, že je fajn, když se rodiče zkusí ptát dětí, čemu se na tom internetu věnují. Aby se zajímali, kde ten čas tráví. Aby se třeba nechali poučit taky dětmi," uzavřela Lišková. V případě, že si rodiče nebo děti nevědí rady, mohou se obrátit i na internetový portál Bezpečně v síti.cz.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.