České domácnosti obsadil hmyz. Lidé jsou zoufalí

S létem jsou kromě spousty krásných věcí spojené i některé nepříjemnosti. Jednou z možná nejotravnějších záležitostí je výskyt různého hmyzu, od komárů přes vosy až po klíšťata. Řada domácností pak v těchto dnech řeší ještě další tvory. 

"Už poněkolikáté se nám objevila v domě zápřednice. Už jsme s tím měli problémy minulý rok a letos je to opět a máme jich plný dům," stěžuje si čtenářka TN.cz. Ačkoliv zápřednice žije především v jižní Evropě, protože si libuje v teplém podnebí, i v některých českých regionech je hojně rozšířená. U nás se vyskytuje v nejteplejších oblastech republiky.

Neobvyklým hostem lidských obydlí je v těchto dnech i další hmyz, a to třásněnka a také truběnka pšeničná. Jde o hmyz, jehož dospělí jedinci jsou velcí zhruba 1,5 až 2 milimetry, a jak napovídá jeho název, tak se vyskytuje především na pšenici. Může se ale dostat také do domů a bytů, a to především těch, které se nacházejí v okolí pšeničných polí. 

[chooze:article;value:512533]

Lidé, kteří se s tímto hmyzem setkali, si stěžují především na to, že miniaturní tvor zaleze téměř kamkoliv, například do LCD monitorů. Člověka sice nekouše, spíše jen lechtá, ale přesto je jejich výskyt lidem hodně nepříjemný. Shodují se také, že čím větší teplo, tím více těchto tvorů.

​Truběnky a jejich příbuzné třásněnky bývají nejpočetnější od druhé poloviny července až do poloviny srpna. Během srpna z většiny domů zmizí. "Jednoduše řečeno: zmizí pšenice, tak zmizí i truběnka pšeničná," zmiňují v diskuzích lidé, kteří problém s tímto nezvaným hostem řešili.

Jedním z míst, kde se nyní s tímto hmyzem lidé setkávají, je město Chýně v okrese Praha-západ. Na facebookové skupině sdružující obyvatele města se shodují, že je hmyz velmi obtěžuje. "Až skončí žně, tak bude po nich. Jsou z polí, co se teď sečou. Vlezou naprosto všude," popsala uživatelka Ája Marxová své zkušenosti. "Je tu každý rok touto dobou. Ochrana myslím žádná. Vleze kamkoliv, je malinká. Prostě musíme pár týdnů vydržet," souhlasí s ní i uživatelka Jana Janina.

[chooze:article;value:442015]

​Prevence je hlavní

Nejjednodušší způsob, jak zabránit výskytu podobného hmyzu v domech, je zabránit jejich výskytu na polích. Zemědělci by především měli zaorat strniště ihned po sklizni, provádět hlubokou orbu na podzim nebo na jaře a nepěstovat obilniny po obilninách, radí Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, který spadá pod ministerstvo zemědělství. Truběnky nejenže obtěžují lidi bydlící v okolí polí, ale při silném výskytu napadené klasy zasychají.

Proti truběnkám můžou nicméně zafungovat modré lepové desky, které fungují jako optické lapače. Ty se totiž doporučují proti třásněnkám, které spadají do stejného řádu jako truběnky. "Další možností je své rostliny chránit mechanicky pomocí sítě proti hmyzu. Aby byla taková síť účinná, tak musí být vyrobena z velice husté síťoviny," radí firma Krejsashop, která se specializuje na likvidaci škůdců.

Odborníci se s tímto tvorem často nesetkávají. "S tímto hmyzem jsem se setkal nedávno poprvé, paní tím měla zamořený celý dům. Nejedná se o běžného domácího škůdce," uvedl Patrik Berný z firmy Dezimex pro TN.cz. V tomto případě podle něj firma postupovala tak, že provedla plošnou dezinsekci postřikem na površích, na kterých se truběnky pohybovaly, a to dvakrát po 14 dnech.

Oteplování žene do Česka nové druhy hmyzu. Někdy nebezpečné (7/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.