České dráhy budou jako jediné zdražovat. Přitom mají miliardový zisk

České dráhy upravují tarify vždy s novým jízdním řádem, prohlásil mluvčí společnosti Petr Šťáhlavský: "Letos to bude od 10. prosince a to zvýšení bude zhruba ve stejné úrovni jako u státního jednotného tarifu." Státní jednotný tarif má podražit asi o deset procent. Více se o zdražení jednotné železniční jízdenky dočtete zde na TN.cz.

"Úpravy tarifu vždy souvisí s inflací za uplynulé období a kopírují statní jednotný tarif. Kromě inflace jsou tam i další náklady, které rostly a rostou, například náklady na opravy vozidel, roste cena nafty a další. Začíná oslabovat koruna, snižují se tak benefity některých faktorů, které vedly k vyššímu zisku. České dráhy hodně investují a ten zisk se tak vrací zpět k cestujícím například v nových vlacích, které nakupujeme," dodal Šťáhlavský.

[chooze:article;value:522907]

Miliarda zisku

Českým drahám se přitom první pololetí letošního roku daří. Čistý zisk před zdaněním za letošních prvních šest měsíců dělá 987 milionů korun. Za celý loňský rok to bylo 396 milionů korun.

"Pro Skupinu České dráhy jsou pololetní čísla výbornou zprávou. Tři uplynulé roky byly velmi náročné, ať už jsme řešili covid, válku na Ukrajině nebo enormní nárůst cen energií. V rámci Skupiny to mělo dopad především na osobní dopravu, ale ani nákladní doprava to neměla jednoduché. Teď už ale můžeme říci, že jsme obtížné období úspěšně překonali a je před námi nová etapa, kdy se můžeme znovu zaměřit na rozvoj firmy, její růst a další modernizaci i investice," okomentoval generální ředitel Českých drah Michal Krapinec. Na letošní rok dráhy zdražovaly o 15 procent.

[chooze:article;value:521526]

Jak je to u ostatních dopravců

Jiní železniční dopravci ale uvedli, že zůstávají na svých cenách. "Ceny jsme zvyšovali na začátku roku o 15 procent, abychom pokryli nárůst cen energií, který byl dvojnásobný. Trakční energie představuje v našich nákladech cca 30 procent. Žádné další změny neplánujeme," uvedla pro TN.cz mluvčí RegioJetu Alexandra Janoušek Kostřicová.

"I přes silné inflační tlaky se Leo Express rozhodl nezdražovat jízdné a stejně tak nezdražuje občerstvení na palubě. Zároveň zachovává cenu jízdného 99 korun mezi Prahou a Ostravou. Ceny jízdného jsou stanoveny dle takzvaného leteckého tarifu a odvíjejí se od včasnosti nákupu a vytíženosti spoje. Čím dříve si tedy cestující zakoupí jízdenky, tím levnější pro ně budou. V prodeji jsou již i jízdenky na nový jízdní řád, který platí od 12. prosince 2023," reagoval na dotaz TN.cz mluvčí Leo Expressu Emil Sedlařík.

[chooze:poll;value:3e984477b376875b2ec78de6b5491388990c7eb3;layout:tn_nova]

České dráhy se zbavují starých vlaků, lidé si z nich dělají chaty či gril. Podívejte se na reportáž TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.