České dráhy se zbavují starých vlaků. Lidé si z nich dělají chaty či gril

Kolejový autobus, orchestrion, kufr nebo skleník. Taková označení získal za padesát let, co brázdí lokální tratě, motorový vůz řady 810. "Motorové vozy se vyráběly od roku 1973 do roku 1982, bylo jich vyrobených do 700 kusů, měly koženkové sedačky. Bohužel u nich byla velká nevýhoda ta, že měly pouze výklopná okna, takže větrání nebylo zrovna komfortní, a ani u cestujících neměl ten vůz zrovna dobrou pověst," okomentoval takzvané motoráčky Radek Kubala ze Zubrnické museální železnice.

Přesto je o motoráky stále zájem. V aukcích jich České dráhy prodaly už desítky. "Pokud jde o motorové vozy řady 810, v současné době jich máme v inventárním stavu 183 kusů, aktuální provozní potřeba včetně zálohy je 104 vozidel a bude nadále klesat. Pro rok 2024 předpokládáme, že provozní potřeba klesne o dalších 40 vozidel," řekla mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová.

"Pořídili jsme si ho jako spolek železnice v elektronické aukci, kterou pořádaly České dráhy za účelem jejich prodeje, tak jak to dělají dneska se všemi vozidly. Řekli jsme si, že toto vozidlo je přímým nástupcem hurvínků a že by si zasloužilo být i v našich sbírkách," sdělil Karel Kobík ze Zubrnické museální železnice. Hurvínek je označení pro motorový vůz M 131.1, označovaný rovněž jako řada 801.

[chooze:article;value:512350]

​Soukromí majitelé využívají zakoupené motoráky nejen k provozu, ale třeba jako obytné vozy nebo neobvyklé restaurace. "Když si to koupí fyzická osoba a nechce to provozovat, tak si z toho může udělat zahradní chatku, ale většinou se to dělá s vlečnými vozy, ne s motorovými. Dokonce víme o člověku, který z toho dělá zahradní grily," přiblížil Kubala.

"Cena je vždy stanovena podle konkrétního vozidla, jeho technického stavu, záleží na stáří, na tom, jestli se jedná o provozní, nebo neprovozní vozidlo, a na dalších skutečnostech. Obecně můžeme říci, že u těch motorových vozů řady 810 se cena obvykle pohybuje od 100 tisíc do jednoho milionu korun," uvedla Rajnochová. Motoráčky, pro něž se nenajde zájemce, budou prý sešrotovány.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.