České dráhy uvedly nové vlaky z Polska. Už za dva dny se porouchaly

V rámci modernizace železničního provozu zavedly České dráhy i nové vlakové jednotky RegioFox. Oproti současným vlakům mají být tišší, pohodlnější, vybavené klimatizací i wi-fi připojením. RegioFoxy vyrábí polská firma PESA Bydgoszcz.

První jízdu měly nové vlaky z Polska teprve v úterý. Šlo o začátek zkušebního provozu na trati mezi Berounem a Rakovníkem. "Zkušební provoz provádíme zcela běžně. Potřebujeme si ověřit správnou funkci a případně odhalit závady," uvedla mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová.

[chooze:article;value:518118]

A závady na sebe nenechaly dlouho čekat. Obě vlakové jednotky totiž České dráhy stáhly ve čtvrtek z provozu, právě kvůli problémům. Vlaky nyní bude muset opravit jejich polský výrobce, než se budou moci vrátit zpátky do zkušebního provozu.

Nešlo však o nijak vážné problémy, které by představovaly hrozbu pro pasažéry. "U jednoho vlaku to byla závada klimatizace, druhý měl poruchu u tlaku chlazení motoru. Jsou to v zásadě dětské nemoci," dodala Rajnochová. Jedna z jednotek je už navíc opravená a v sobotu se opět vrátí do provozu.

RegioFoxů mají České dráhy v plánu převzat 33 jednotek, pokud se vlaky osvědčí. Z toho většina by měla být dostupná do konce roku. Výrobce však nabral zpoždění, které uvedení polských vlaků na české tratě zdržuje, píše portál zDopravy.

Na zkušebním okruhu se srazily dva vlaky. Předběžná škoda je 80 milionů korun (7/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.