České dřevostavby na cestě k dominanci: Konečně překonáváme zděné domy?

Statistiky a trendy, které mění hru

Dřevostavby si v posledních letech na trhu rodinných domů vybudovali solidní pozici s podílem 14,7 %, zatímco zděné domy vedou s 85,3 %. Každý sedmý rodinný dům byl v loňském roce postaven jako dřevostavba. Nejúspěšnější rok v historii dřevostaveb byl 2016, kdy bylo zkolaudováno úctyhodných 2 013 domů s dřevěnou konstrukcí, což bylo o 12 % více než v předchozím roce.

Budoucnost patří dřevu?

Pro rok 2020 se odhaduje, že podíl dřevostaveb na trhu rodinných domů dosáhl 11,76 %, v roce 2025 by měl dosáhnout 15 % a v roce 2030 až 19,57 %. Dřevo je často považováno za materiál budoucnosti díky svým ekologickým a estetickým vlastnostem.

Bitva cen: Dřevostavby versus Zděné domy

V následující tabulce se podíváme, jak se cenově porovnávají dřevostavby a zděné domy v závislosti na jejich objemu. Která stavba vede ve válce cen? Podívejte se sami!

Kategorie objemu (m^3)

Cena dřevostavby (Kč)

Cena zděného domu (Kč)

Do 400

2,5 milionů

3 miliony

401 – 600

3 - 4 miliony

3,5 - 4,5 miliony

Nad 600

4,5 - 6 milionů

5 - 7 milionů

 

Z tabulky je zřejmé, že ve kategorii do 400 m^3 vítězí dřevostavby cenovou bitvu, nabízejí lepší hodnotu za nižší cenu. Ve vyšších kategoriích (401 – 600 m^3 a nad 600 m^3) se situace mění, ceny se vyrovnávají a ve vyšší kategorii se dokonce může stát, že dřevostavby nabídnou lepší hodnotu. Pro ještě hlubší pohled na cenové rozdíly a nabídku dřevostaveb na klíč doporučujeme prostudovat předchozí odkaz.

Rychlý, efektivní a ohromující: Proces stavby dřevostaveb

Výstavba dřevostavby je závod s časem, kde každá fáze je klíčová pro zajištění kvality a dlouhodobé odolnosti domu. Projektová příprava, výroba dřevěných konstrukcí, montáž konstrukcí, instalace technologií, dokončovací práce a nakonec kolaudace a předání objektu zákazníkovi, to vše se odehrává ve vysoce efektivním tempu. Celková doba výstavby dřevostavby se pohybuje od 4 do 9 měsíců, což je oproti zděným domům, které mohou vyžadovat 12 až 24 měsíců pro dokončení, značně atraktivní.

Kontroverze a úvahy při výstavbě dřevostaveb

Při výstavbě dřevostaveb je klíčové identifikovat a řešit jakékoli problémy co nejdříve během procesu stavby. Existují také určité technické normy, které je třeba dodržovat, aby byla zajištěna kvalita a bezpečnost dřevostaveb. V oblasti izolačních systémů a skládaných obvodových fasád byly identifikovány některé problémy, takže dodržování všech relevantních technických a stavebních norem je zásadní. Například střecha, která je popsána níže

Instalace střechy: Standard nebo výjimka?

Výběr a instalace střechy je klíčovým krokem v procesu výstavby jakékoliv stavby, a dřevostavby nejsou výjimkou. Ve skutečnosti může být instalace střechy u dřevostaveb mnohem rychlejší a efektivnější díky lehkosti a flexibilitě dřevěných konstrukčních prvků.

Standardní postupy: Standardní postup při svatbě střechy zahrnuje několik kroků. Začíná se konstrukcí střešního krovu, který může být sestaven přímo na místě nebo dodán jako předem vyrobené části. Následuje pokládka střešní folie, která chrání budovu před vlhkostí. Poté se instalují střešní latě a protihradla, na které se následně ukládají střešní tašky nebo plechy.

Inovace u dřevostaveb: U dřevostaveb je možné využít prefabrikované střešní systémy, které značně zrychlují a zjednodušují celý proces. Také dřevěné konstrukce umožňují snadnější manipulaci a přizpůsobení na místě, což může být výhodou při řešení komplikovanějších střešních designů.

No a co interiérová kouzla dřevostaveb: Odkrytí vnitřního světa

Dřevostavby nabízejí bohaté možnosti pro interiérový design, které vynikají svou přirozeností, tepelným komfortem a estetickou hodnotou. Hlavní výhodou dřevostaveb je možnost ponechat dřevěné konstrukce viditelné, což vytváří jedinečný a přírodní vzhled interiéru. Dřevo lze také kombinovat s dalšími materiály jako je kámen, sklo nebo kov, což umožňuje vytvářet různorodé designy a styly. Dřevostavby jsou známy svojí flexibilitou, kdy je možné měnit rozvržení místností i po dokončení stavby bez velkých stavebních zásahů. Dřevěné konstrukce také umožňují snadnější instalaci vnitřních rozvodů, což usnadňuje úpravy v interiéru.

Tepelný a zvukový komfort je další význačnou výhodou, jelikož dřevo je přirozený izolant, což přispívá k vynikajícím tepelným a zvukovým vlastnostem dřevostaveb. Moderní technologie a ekologické materiály jsou často integrovány do interiérů dřevostaveb, což umožňuje kombinování dřeva s dalšími materiály a vytváření inovativních a ekologicky udržitelných interiérů. Dřevo je také známo svými pozitivními vlivy na lidské zdraví a pohodu, což přispívá k celkovému pocitu zdravého a příjemného bydlení v dřevostavbách. Pokud přemýšlíte například na kuchyní, doporučujeme se podívat na tyto inspirace kuchyní na míru.

Financování Vašeho dřevěného snu

Hypotéka na dřevostavbu Ano, je možné získat hypotéku na financování dřevostavby, stejně jako u zděných domů. Většina bank a finančních institucí poskytuje hypoteční úvěry na dřevostavby, ale podmínky úvěru mohou být odlišné v závislosti na konkrétní bankě a specifikách projektu. Doporučujeme konzultovat financování s bankou a získat všechny potřebné informace před zahájením projektu. Před získáním hypotéky je také důležité zajistit veškeré potřebné dokumenty a povolení týkající se stavby. V našem srovnání najdete nejlepší nabídky hypoték pro vaše stavební plány.

Dřevostavby: Budoucnost či jen dočasný trend?

Dřevostavby nabízejí četné výhody, ať už jde o ekologickou udržitelnost, estetický vzhled, nebo rychlost a efektivitu stavby. Nicméně, zatímco trend dřevostaveb v České republice je na vzestupu, stále zde existují určité výzvy a otázky, které je třeba zvážit. Jak se bude tento trend vyvíjet v nadcházejících letech? Překonají dřevostavby zděné domy v popularitě a zastoupení na trhu? Na tyto a další otázky budeme hledat odpovědi v našich dalších článcích.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.