České důchody jsou druhé nejlepší v EU, řekl Jurečka. Změny chce ještě letos

Mimořádná valorizace měla v červnu důchody zvednout o 1 770 korun, po zásahu vlády Petra Fialy (ODS) to bude jen 760 korun. Podle Jurečky to nevadí, má za to, že se čeští senioři mají dobře.

"Když se podíváme na parametr, jak ten důchod je schopen krýt jejich životní náklady a potřeby, napříč Evropskou unií, tak Česká republika je na druhém místě. Před nám už je pouze Lucembursko. Ta parita kupní síly je skutečně poměrně dobrá," řekl šéf resortu práce ve Snídani.

[chooze:article;value:500078]

Opozice se chystá snížení valorizace napadnout. "Je to samozřejmě její právo. Ústavní soud to zhodnotí, uvidíme, co všechno budou chtít napadat. Za rok a půl nám důchody vzrostou o 31 procent. V žádné jiné části společnosti příjmy o tolik nevzrostly. Průměrný důchod bude více než 20 tisíc korun. Nejčastěji pobíraný důchod už teď je 21 tisíc korun," pokračoval Jurečka.

Ten v pondělí oznámil, že vláda ještě před velkou důchodovou reformou, která má být hotová v květnu, schválila několik změn. Mimořádné valorizace nahradí dočasný příspěvek, který se nebude jako dosud připočítávat k řádnému důchodu, a zpřísní se pravidla pro odchod do předčasné penze.

[chooze:poll;value:06b9ddd014013413b32987bb5d5e8a2d0a1494c7;layout:tn_nova]

Jednou z nových podmínek bude, aby měl člověk odpracováno přinejmenším 40 let. "Tento návrh bychom chtěli projednat a schválit v letošním roce. Očekává se, že by platil následující měsíc, kdy vyjde ve sbírce zákonů. Takže mělo by to platit už letos," upřesnil ministr.

"Kdybychom neudělali nic, bude to neudržitelné. Těch, kteří jsou dnes už starobními důchodci, se žádné změny nebudou v podstatě týkat. Ty se týkají čtyřicátníků, třicátníků a mladších ročníků. Pro ty je důležité to udělat, aby bylo na důchody dětí a vnoučat současných důchodců," uzavřel Jurečka.

Jurečka vysvětlil, proč nechce chudým Čechům přidat peníze (4/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.