České hory jsou úplně zasněžené. Přes noc napadlo dalších 20 centimetrů

[chooze:gallery;value:35618]

Sněhová nadílka na Šumavě i dalších českých horách připomíná spíše prostředek zimy než dubna. V horách na jihu Čech panuje zataženo a oblačno. Od pátku tam ale také hustě sněžilo.

Podle informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) napadlo na některých místech za posledních 24 hodin i přes 20 centimetrů nového sněhu. "Aktuálně sněží dál a za sobotu může připadnout dalších pět až deset centimetrů. Zima se vrátila v plné síle," napsal na sociální síti X ČHMÚ.

Na vrcholcích Šumavy se tak místy nachází i půl metru sněhu. "Na Blatném vrchu je 51 centimetrů s tím, že od úterý napadlo 45 centimetrů, za posledních 24 hodin 36 centimetrů," uvedla meteoroložka Dagmar Honsová.

[chooze:article;value:551774]

Sníh leží i v dalších českých pohořích. "Na vrcholcích Krkonoš je až 38 centimetrů, nejvíc na Černé hoře, v Krušných horách až 25 centimetrů, v Jeseníkách 17 a v Beskydech na Lysé hoře tři centimetry," vypočítala Honsová. 

Chladné počasí bude pokračovat o víkendu i na většině území republiky. V celém Česku s výjimkou Zlínského a Jihomoravského kraje stále platí výstraha před mrazem. Přes víkend navíc bude ještě větší zima. "Nejchladněji bude v noci ze soboty na neděli, kdy teploty padnou až k minus čtyřem stupňům Celsia," dodala Honsová.

Nejvyšší teploty, v jaké mohou lidé v Česku v sobotu doufat, se pohybují mezi čtyřmi až osmi stupni. V místech nad 600 metrů očekávají meteorologové smíšené až sněhové srážky, v níže položených oblastech může pršet.

Zima bere Česko útokem. Vrací se mrazy. někde i sněží:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.