České knedlíky ve světě bodují. Slováci jim ale dali na frak

Kulinářský web TasteAtlas dává pravidelně dohromady žebříčky nejlepších jídel světa. Na nich se vždy objeví sto pokrmů různých podob, ale stejného typu. V tom nejnovějším se zabývá jídlem, které Češi milují. Hodnotil totiž knedlíky.

Knedlíky jsou jedním z nejpopulárnějších jídel na světě a skoro každá kultura je v nějaké podobě připravuje. I kvůli tomu musel TasteAtlas přijít s jednotnou definicí. "Slovo knedlík označuje velmi širokou kategorii jídel, která se skládá z vařeného těsta, často obaleného okolo náplně. Ta samozřejmě není podmínkou k tomu, aby bylo něco klasifikováno jako knedlík," vysvětlil web.

S tak širokou definicí byla konkurence velmi tvrdá. Přesto se s ní oblíbená česká pochoutka hned několikrát udatně střetla. Ztrácela však na pochoutky našich nejbližších sousedů. Slovenské halušky se do žebříčku propsaly hned dvakrát – jsou na 16. a 23. místě. TasteAtlas je ocenil 4,6 a 4,5 bodu z 5. Ještě lépe se umístili Poláci, jejichž pirohy se dostaly až na 4. místo se 4,7 bodu.

[chooze:article;value:492414]

To ovšem neznamená, že by Češi zůstali pozadu. Oceněny 4,4 bodu z 5 se oblíbené ovocné knedlíky dostaly na 33. místo v žebříčku. Nedoceněny nezůstaly ani další varianty sladkých knedlíků. Na 87. místo umístil web švestkové knedlíky, na 82. meruňkové, a jahodové si vysloužily dokonce 52. místo.

Na tradiční houskové či bramborové knedlíky se také nezapomnělo. Oba typy zařadili kulinářští experti shodně na 62. místo. Poněkud překvapivě se v žebříčku objevilo i jídlo, které si obvykle s knedlíky nespojujeme. Na 80. místo dosáhly šišky s mákem.

​Za vůbec nejúspěšnějším knedlíkem na světě ale musíme do ciziny. Na první pozici umístil TasteAtlas čínské knedlíky guo tie. Drobné masové knedlíčky připomínající polské pirohy se na rozdíl od běžných knedlíků nevaří, nýbrž se smaží na pánvi. Ostatně od toho pochází jejich název, který přeneseně znamená "lepící se na stěnu pánve".

Na fotografie nejlepších světových knedlíků se můžete podívat zde:

[chooze:gallery;value:30825]

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.