České organizace daly miliardy na pomoc Ukrajině. Podporu plánují i nadále

Za dva roky od začátku ruské invaze na Ukrajinu vynaložily české organizace více než sedm miliard korun na pomoc Ukrajině. Zhruba polovinu poslali čeští občané prostřednictvím sbírek.

"Pro nás byla překvapením a závazkem ta obrovská vlna solidarity. Dostali jsme přes půl milionu jednotlivých příspěvků na účet SOS Ukrajina. Je to podpora zhruba od dvou milionů obyvatel na to, abychom Ukrajině aktivně pomohli," uvedl výkonný ředitel Člověka v tísni Šimon Pánek.

[chooze:article;value:542954]

Nejvíce peněz putuje na zajištění humanitární pomoci, ale také na podporu obnovy infrastruktury Ukrajiny. "Ta pomoc ze začátku byla hodně materiální, různé potravinové pomoci. Postupně to přechází do nějaké rehabilitační a rekonstrukční činnosti poškozených budov a podobně," nastínil ředitel organizace ADRA Radomír Špinka.

Organizace však apelují na to, že je stále důležitá materiální pomoc pro armádu. "Ukrajina nyní potřebuje nejvíce zbraně. Potřebuje dělostřeleckou techniku a samozřejmě potřebuje pomoc občanské společnosti, kterou jí díky Člověku v tísni, Paměti národa a stovkám dalších poskytujeme," sdělil vedoucí projektu Paměť národa Mikuláš Kroupa.

Vedle stávající pomoci chystají nadace už od čtvrtka řadu akcí na podporu Ukrajiny. Na sobotním shromáždění na Staroměstském náměstí vystoupí i prezident Petr Pavel.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.