České školy mají vážný problém s šikanou. Do boje se musel vložit i stát

Nevinné pošťuchování, zastrašování a vyčleňování z kolektivu. Tak v mnoha případech začíná šikana, která se bohužel objevuje už i mezi dětmi v mateřských školách. Nedávno reportéři v pořadu Střepiny ukázali otřesný případ chlapce, kterého se nikdo nezastal. Spolužáci si šikanu natáčeli na mobilní telefony a video sdíleli na sociálních sítích.

Co ale udělat pro to, aby vaše dítě mělo šanci se šikaně vyhnout? Jednou z možností jsou například speciální hry.

"Dítě se přirozeně učí hrou už od narození. Při hře se překonává, zjišťuje své limity, své schopnosti a posiluje je. Když zjišťuji, jaké silné stránky nebo schopnosti mám, tak tím posiluji i svou rezilienci. To je schopnost čelit tragédii života a taky schopnost zotavení," uvedl psychoterapeut Jakub Sláma.

"Nějaká zážitková pedagogika, zážitkové kurzy nebo jakákoliv aktivita sice šikanu nevymaže, ale může pomoci tomu dítěti šikanu zvládnout," dodal.

[chooze:article;value:558360]

Podle psychologů je dobré, aby se dítě občas takzvaně zdravě bálo. Například formou hry, kdy prochází temnou chodbou nebo tunelem s baterkou v ruce nebo čelovkou. Buduje si tak sebedůvěru. Pochopitelně i zde platí staré dobré pořekadlo – všeho s mírou. "Strach je nedílnou součástí naší psychiky a dalo by se říci, že je nutný," zdůraznil psycholog Karel Humhal. 

"Ono tady překonává od samého počátku nějakou výzvu. Herní hodnota dětských hřišť je založená na tom, že nabízí nějaké riziko. Musí to být riziko vědomé. To dítě musí riziko vidět. Nesmí tam být nic, co je tam skryté, co to dítě není schopno odhadnout," řekl majitel parku Mirakulum Jiří Antoš.

Her nebo aktivit, kdy si dítě může takzvaně dokázat, že na to má, je celá řada. Například překonávání strachu z výšek. "Horolezectví, jachting, rafty, ale i stezka odvahy nebo první pomoc. Cokoliv vás napadne, co se tak neobjevuje ve školním nebo běžném prostředí," sdělil Sláma.

Ochránit děti před šikanou mohou i jejich rodiče. Například když za své děti nebudou řešit i sebemenší problémy. Této chyby se totiž v dobré víře dopouští mnoho lidí.

[chooze:article;value:557341]

"Ze strany rodičů je důležité děti motivovat k tomu, aby rozvíjely své silné stránky. Připravuje nás to na situace, které život přináší a které nejsou vždy příjemné a musíme je zvládnout," zdůraznil Sláma. "Vymezování pravidel začíná už na pískovišti na dětském hřišti," dodal.

Šikana nebo její náznaky se nesmí přehlížet. Rodiče by měli se svými dětmi o tomto problému mluvit a snažit se je podpořit v překonávání nepříjemných okamžiků.

"Z šetření, které máme k dispozici, vyplývá, že se šikana řešila alespoň jednou v 57 % základních škol a 63 % středních škol. Ve srovnání s posledním šetřením z roku 2015 se jedná o mírné navýšení," informovala mluvčí ministerstva školství Tereza Fojtová.

V posledních letech ministerstvo školství apeluje na vzdělání pracovníků ve školách v oblasti duševního zdraví. V nadcházejících dnech představí nový plán podpory duševního zdraví na školách. Chce tím přispět odhalování a omezování šikany na našich školách. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.