Moderní bydlení

České tajné služby pomohly FBI odhalit kyberútočníka. Byl napojený na Rusko

Škodlivé aktivity s cílem sabotáže, špionáže a poškození reputace má na svědomí kyberútočník napojený na ruské tajné služby a přímo na skupinu, která je spojována s útokem ve Vrběticích.

"Tento aktér je spojovaný s globálně prováděnými škodlivými aktivitami s cílem sabotáže, špionáže a poškození reputace, které sahají až do roku 2020. V lednu 2022 napadl Ukrajinu destruktivním malwarem WhisperGate," uvedlo vojenské zpravodajství.

"Ten kyberútok může předcházet tomu útoku reálnému, příkladem budiž Ukrajina a útok z 24. února 2022 na Ukrajinu, kdy tomu fyzickému útoku předcházely kybernetické útoky," sdělil odborník na kyberbezpečnost Jan Kolouch.

[chooze:article;value:553774]

​Na odhalení pachatele se zaměřila mezinárodní skupina právě pod vedením FBI. Kromě Česka se zapojilo i Německo, Kanada nebo americká Agentura pro kybernetickou a infrastrukturní bezpečnost.

"Jedním z výsledků dlouhodobé spolupráce je aktuální vydání souboru opatření, které umožní jednotlivým organizacím lépe zabezpečit své počítačové systémy. FBI také v této souvislosti vydala mezinárodní zatykače. Spolupráce s nejlepšími světovými partnery je v současné bezpečnostní situaci pro ČR klíčová," napsala Bezpečnostní informační služba (BIS) na sociální síti.

"Každý stát může mít část informací, které se dají poskládat jako puzzle, a lze ty střípky dát dohromady a zjistit, kam ten útok směřuje," nechal se slyšet Jan Kolouch.

Útoků v kyberprostoru podle odborníků rok od roku přibývá. Enormní nárůst pozorují od roku 2019. "Doba pandemie pomohla eskalaci kybernetických útoků, protože tím, že jsme masivně začali využívat informační komunikační technologie, tak útočníci přesunuli své aktivity do online světa," objasnil v závěru Kolouch.

Takzvané phishingové útoky mohou být podle odborníků základem pro ty drastičtější útoky.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.