České zdravotnictví má vážný problém. V kritické fázi je devět oborů, říká lékař

Tradičně má problémy s nedostatkem lékařů psychiatrie, a to hlavně ta dětská. "Ale dneska už je to i oční, dermatologie, tedy kožní, diabetologie, alergologie, kardiologie, logopedie, endokrinologie, interna. To jsem vyjmenoval ty nejkritičtější, tím nechci říct, že v ostatních oborech je situace nějaká moc růžová," řekl pro TN Live Jojko.

Lékaři podle něj stárnou a systém na to nereaguje. "Ještě před šesti lety bylo v důchodovém věku přibližně 37 procent ambulantních specialistů, dneska je to 43 procent, takže to je prakticky procento a půl za rok. A mladí lékaři se nějakým způsobem nehrnou, protože nám nevěří, že naše práce je krásná, zajímavá, odborně na velmi vysoké úrovni," poznamenal.

"Je to těch devět nebo deset oborů, kde je to špatné, ale ono je to tak, že někde už se to vleče tři nebo čtyři roky, jako je dětská psychiatrie, někde se to začíná ukazovat až v posledním roce. Typicky je to alergologie nebo kardiologie, protože jistě lidé vědí o tom, že se mluví o epidemii srdečního selhání, pacientů přibývá, ale lékařů, kteří se kardiologií zabývají, nepřibývá," sdělil.

[chooze:article;value:549806]

Například v dětské psychiatrii neočekává v blízké době zlepšení. "Když už se někdo rozhodne, že se bude věnovat zrovna psychiatrii, tak pro mladé lékaře je třeba přitažlivější práce s dospělými pacienty než s dětmi," podotkl.

Pro to, aby přibyli ambulantní lékaři, jsou podle něj potřeba dvě věci. Zaprvé jde o lepší finanční motivaci, zadruhé o informovaní mladých lékařů o takové práci. 

"My si musíme sami koupit přístroj, některé problémy jsou velmi drahý přístroj, ale bude vědět, že když bude šikovný, budou ho mít pacienti rádi, budou za ním chodit, tak se nemusí obávat, že by ten přístroj nezaplatil postupně, i kdyby se třeba vzal úvěr u banky," řekl. Výhodou podle něj je i, že nad sebou nemají nadřízeného a o spoustě věcí si rozhodují sami.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.