Českem se prohnaly bouřky. Na Litoměřicku udeřila vichřice

První bouřky se vytvořily v Karlovarském a Plzeňském kraji, odkud pokračovaly nad střední Čechy a dále na východ území. Silná bouřková aktivita byla zaznamenána např. na Rakovnicku. Kolem půl osmé večer dorazily bouřky také k Praze. Na Milešovce pak řádil především vítr. Jeho rychlost kolem sedmé hodiny večerní překonala 90 km/h, lze tak mluvit o vichřici.

Před silným větrem meteorologové z ČHMÚ vydali v úterý také výstrahu, která platila do středečních tří hodin ráno na většině území Česka. "Možná poškození stromů a lesních porostů, možné menší škody na budovách. Nebezpečí úrazu uvolněnými předměty a zlomenými větvemi, možné komplikace v dopravě. Doporučuje se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky a podobně," vyzvali meteorologové.

[chooze:article;value:524456]

S následky silného větru se museli potýkat především hasiči. Na několika místech Středočeského kraje vyjížděli k popadaným stromům, do jednoho z nich dokonce narazil vlak, na místě ale nebyl nikdo zraněný. Kvůli opravě popadaného trakčního vedení nejezdily od osmi do deseti ráno vlaky mezi Prahou a Kralupy nad Vltavou. 

Postupující bouřky zasáhly také Královéhradecký kraj. I tam měli hasiči hlášeny desítky událostí, převážně se jednalo o odstraňování popadaných stromů. V jednotkách případů šlo o poškození plechových střech. K nejvíce zasaženým regionům patřilo Jičínsko, Královéhradecko a Trutnovsko. Desítky výjezdů měli i hasiči na Vysočině. I tam šlo převážně o odstraňování popadaných stromů. 

https://twitter.com/hzskhk/status/1709301805794918724

Nepřízeň počasí se projevila na železnicích po celé republice. Z důvodu poruchy trakčního vedení po spadlém stromu musel být přerušen provoz vlaků na trati Roztoky u Prahy Kralupy nad Vltavou. V dotčeném úseku byla zavedena náhradní kyvadlová autobusová doprava.

"Večerní bouřky byly doprovázené lokálním silným větrem, kroupami a vysokou bleskovou aktivitou. Uhodilo přes 15 000 blesků," doplnila meteoroložka TV Nova Dagmar Honsová. Podotkla ale také, že denní teploty v úterý kopírovaly ty ze začátku července. "Na deseti stanicích teplota překročila až 29 stupňů Celsia," uvedla. 

Výstraha platila od úterních šesti odpoledne do středeční jedné ráno pro Prahu, Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Plzeňský kraj, Karlovarský kraj, Ústecký kraj, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj (Hlinsko, Holice, Chrudim, Litomyšl, Pardubice, Přelouč, Ústí nad Orlicí, Vysoké Mýto, Žamberk) a Kraj Vysočina (Havlíčkův Brod, Humpolec, Chotěboř, Jihlava, Pacov, Pelhřimov, Světlá nad Sázavou, Telč, Žďár nad Sázavou).

Poté do třetí hodiny ranní platila pro Pardubický kraj (Česká Třebová, Králíky, Lanškroun, Moravská Třebová, Polička, Svitavy), Kraj Vysočina (Bystřice nad Pernštejnem, Moravské Budějovice, Náměšť nad Oslavou, Nové Město na Moravě, Třebíč, Velké Meziříčí), Jihomoravský kraj (Blansko, Boskovice, Brno, Břeclav, Bučovice, Hodonín, Hustopeče, Ivančice, Kuřim, Kyjov, Mikulov, Moravský Krumlov, Pohořelice, Rosice, Slavkov u Brna, Šlapanice, Tišnov, Vyškov, Znojmo, Židlochovice), Olomoucký kraj, Zlínský kraj (Bystřice pod Hostýnem, Holešov, Kroměříž, Valašské Meziříčí), Moravskoslezský kraj (Bílovec, Bohumín, Bruntál, Havířov, Hlučín, Karviná, Kopřivnice, Kravaře, Krnov, Nový Jičín, Odry, Opava, Orlová, Ostrava, Rýmařov, Vítkov).

Hasiči na Královéhradecku museli ze silnice odklízet několik spadaných stromů:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.