Českem se prohnaly silné bouřky. Auto za jízdy poškodil blesk

Jak avizoval ČHMÚ, i v sobotu na Česko udeřily bouřky, které s sebou přinesly intenzivní déšť. Meteorologové zpřísnili na několik pro několik okresů výstrahu na vyšší stupeň nebezpečí.  

"Na západě Středočeského kraje se vyskytuje velmi silná bouřka doprovázená přívalovým deštěm s krátkodobými úhrny přes 30 mm a kroupami i přes 2 cm. Bouřka postupuje zvolna k severu až severovýchodu. Na Karlovarsku se udržují téměř bez postupu intenzivní bouřky a další se vytvářejí. Jsou doprovázené zejména přívalovým deštěm s úhrny i přes 50 mm/h. Vzhledem k vysokému nasycení půdy hrozí rychlý odtok vody z krajiny a prudké vzestupy hladin menších vodních toků," informoval ČHMÚ po druhé hodině odpoledne. 

[chooze:article;value:557122]

Ve dvě hodiny odpoledne meteoradar ukazoval bouře na více místech v Česku, na jihozápadě v okolí Plzně a jihovýchodě v pásu mezi Brnem a Žďárem nad Sázavou byla patrná silná blesková aktivita. Právě například na dálnici D5 na jihozápadě řidiče překvapila pořádná průtrž mračen. Kromě přívalového deště s sebou bouřka přinesla krupobití a způsobila dopravní komplikace. 

U Kožlan na Plzeňsku pak podle webu Novinky.cz blesk poškodil jedoucí auto. Podle starosty obce Václava Kratochvíla se zablesklo, ozvala se rána a auto přestalo jet. Následně se mělo z motorového prostoru vozidla začít kouřit. 

"Byli jsme volání k požáru vozidla. Po příjezdu jednotek na místo jsme zjistili, že došlo k zahoření elektroinstalace po úderu bleskem. Provedli jsme protipožární opatření a odpojili akumulátor," popsali zásah na místě hasiči.

Vznikaly také supercely. Podle ČHMU se měla minimálně jedna objevit na Kladensku. Další pravděpodobnou supercelu pak meteorologové detekovali krátce před 17. hodinou na Hodonínsku. "Pozor zejména na kroupy," varovali.  

Ve 21 hodin výstraha před bouřkami skončila. Podle meteorologů se můžou objevit ale i v neděli, a to zejména v první polovině dne.

Na celou víkendovou předpověď se můžete podívat ve videu níže:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.