Českem se prohnaly silné bouřky. Státní operu v Praze zaplavila voda

[chooze:gallery;value:32854]

Česko ve středu opět zasáhly prudké bouřky. Odpoledne a večer na mnoha místech České republiky udeřily přívalové deště, zněly hromy a padaly i kroupy.

Jedním z míst, kde bouře udeřila nejsilněji, byla Praha. Tam silný vítr srážel stromy i vyplavoval ulice. Hasiči museli kvůli bouřce vyjíždět více než 80krát. Popadané stromy a větve byly největším problémem. V ulici Pod Zvonařkou spadl jeden ze stromů na zaparkované auto.

Ušetřeny nebyly ani významné budovy v Praze. Dešťová voda vyplavila například suterén hlavního nádraží nebo Státní opery. "Ve Státní opeře se snažíme odčerpat vodu ze suterénu," řekl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. Podle šéfa Národního divadla Jana Buriana jdou škody do milionů korun. Dodal zároveň, že by ale zahájení nadcházející sezony 26. srpna ohroženo být nemělo.  

[chooze:article;value:518099]

Dobře na tom nebyl ani Středočeský kraj. Tam kvůli bouřce a jejím následkům vyráželi hasiči přibližně 80krát. I tam šlo převážně o popadané stromy, a to hlavně na Příbramsku. V několika případech museli hasiči vytáhnout i čerpadlo na zaplavené sklepy.

"Od jedenácté hodiny večer do dnešní šesté hodiny ráno jsme zaznamenali 4 výjezdy na popadané stromy," uvedli hasiči na sociální síti X. Třikrát vyjížděli do Mladé Boleslavi a jednou do Nymburku. Na Mladoboleslavsku se museli vypořádat i s jiskřícím sloupem.

"Je velmi pravděpodobné, že nějaké události ještě přibydou dnes ráno a dopoledne, ale velký nárůst již neočekáváme," dodali hasiči krátce po šesté hodině ranní. 

[chooze:article;value:518130]

​Ve východních Čechách byl největším problémem prudký vítr, který v Trávníku na Hradecku poničil střechu rodinného domu. Na Rychnovsku zase vichr strhl na koleje strom. Vlak naštěstí stihl včas zastavit. Celkem vyjížděli v Královéhradeckém kraji 20krát.

Silně udeřila bouřka i v jižních Čechách, kde hasiči rovněž vyjížděli asi 20krát. Zejména na Jindřichohradecku a Českokrumlovsku řešili popadané stromy. "Ve Vimperku a Českém Krumlově jsme čerpali laguny ze silnic. V Hostkovicích a opět Krumlově jsme pomohli s přetékajícími kanály," napsali jihočeští hasiči na sociální síti X, dříve známé jako Twitter.

Státní operu zaplavila voda. Hasiči ji museli odčerpat speciální technikou:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.