Českem se šíří epidemie obezity. Přibývá lidí s 200 a více kily

Extrémně obézních žije v České republice podle lékařů ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (VFN) více než 150 tisíc. Právě u nich evidují body mass index (BMI) vyšší než 40. Obézních je přitom už 30 % dospělých.

Za obezitu odborníci označují BMI nad 30. Body mass index odpovídá hmotnosti v kilogramech, která se vydělí druhou mocninou výšky v metrech. Nadváha se pak pohybuje v hodnotách od 25 do 30.

[chooze:article;value:493054]

"Za více než 20 let, kdy se věnuji obezitologii, jsme se v české populaci posunuli o jednu až dvě hmotnostní kategorie výš. Dříve jsme za váhový extrém považovali 150 až 180 kilo, dnes za námi každý týden přijde pacient s 200 a více kily, což s sebou nese velké komplikace v akutní i následné léčbě. Příčinou je prostředí, kde se uplatňují genetické vlohy pro takzvaný úsporný metabolismus s přerušovanými snahami o hubnutí s typickými jo-jo efekty," sdělil vedoucí lékař XXL centra III. interní kliniky VFN a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze Martin Matoulek.

Podle lékařů pomáhají efektivně pacientům s vysokým stupněm obezity takzvané bariatrické operace. Při nich se sníží nadbytečná tělesná hmota až o 75 %. Navíc vedou i ke zlepšení zdravotních problémů, například cukrovky.

Obézní lidé se navíc často potýkají také s vysokým tlakem či zvýšenou hladinou tuků v krvi. "Pro zlepšení stavu pacienta je klíčová lékařská, nutriční i psychologická diagnostika, dále následná volba postupů a jejich načasování," dodal Matoulek.

"V rámci odebírání anamnézy získáváme o pacientovi maximum informací. Zajímáme se o jeho choroby, užívání léků, alergie, vztah k aktivnímu pohybu a zkušenosti s dietami, aby mu režim mohl být uzpůsobený na míru," vysvětlila nutriční terapeutka III. interní kliniky VFN a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze Alžběta Staňová.

[chooze:article;value:488974]

Nutná bývá mnohdy i spolupráce s psychologem. "V rámci péče mapujeme potenciální překážky v hubnutí a podporujeme pacienta při vytváření účinnějších strategií zvládání stresu. Do určité míry všichni ovlivňujeme emoce jídlem, je to vývojová přirozenost. Problém nastává až tehdy, kdy tato strategie výrazně dominuje nad ostatními při řešení nějakého problému," nastínila psycholožka III. interní kliniky VFN a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze Nelly Kalinová.

I v přírodě se dá hubnout. Podívejte se, jak na to:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.