Českem se šíří nebezpeční komáři. Přenáší horečku dengue i další nemoci

Komár tygrovaný je už v České republice. Je menší než běžně rozšířený komár pisklavý, má výraznou kresbu na nohách a bílý pruh na hřbetě, proto pojmenování tygrovaný. Zatím jeho výskyt hygienici zaznamenali na jihu Moravy. Krajská hygienická stanice v Brně situaci v regionu nepřetržitě monitoruje. 

Mnoho zkušeností s komárem tygrovaným sdílí také lidé ve facebookové skupině "Určování bezobratlých". Koncem května tak nebezpečný hmyz zachytili například ve Střelicích u Brna či v Bohunicích.

[chooze:article;value:559694]

​​Na možná zdravotní rizika, která komár tygrovaný přináší, nedávno TN.cz upozornil epidemiolog Petr Smejkal. "Nejsme však ve zcela nové situaci, protože ještě v 50. letech minulého století byli komáři tygrovaní jižně od Brna," uvedl Smejkal.

Podle Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) zaznamenali výskyt tohoto druhu komára už například v Německu, Francii, Chorvatsku, Řecku, Slovensku, Španělsku, na Maltě v řadě dalších zemí.

Komár tygrovaný pije krev většině teplokrevných živočichů, včetně člověka. "Oni jsou schopní šířit malárii, vir zika či horečku dengue," dodal epidemiolog. Vědecká studie citovaná odborným časopisem Lancet připomíná, že případy horečky dengue už byly ve Vídni zaznamenány také v roce 1921.

"Horečka dengue je akutní horečnaté virové onemocnění endemicky se vyskytující ve většině tropických a subtropických oblastí světa. Patří k arbovirovým nákazám, které představují vážný zdravotnický problém, jehož význam celosvětově stále narůstá," uvádí Státní zdravotní ústav.

Sousední zemi trápí tropičtí komáři, kteří přenáší exotické nemoci. Jsou i v Česku (8/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.