Českem se ženou bouřkové mraky. Počasí monitorují Lovci bouřek

Ještě před středečním polednem dorazila nad západní Čechy studená fronta z Německa a spolu s ní také bouřkové mraky. Posouvat se mají postupně dále na východ a území Česka opustí nejspíše až v noci.

"Bouřky se budou spojovat do linií, které mohou zejména odpoledne a večer na Moravě a ve Slezsku přecházet vícekrát přes stejné místo," předpověděl Jan Šrámek z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Nejvýznamnějším projevem procházející fronty má být ale silný vítr. "Nárazy větru kolem 70 km/h nebudou jen v okolí bouří, ale zejména na západě a severozápadě Čech také při přechodu samotné fronty, tedy i mimo bouřky," vysvětlil Šrámek.

[chooze:article;value:511692]

Kvůli bouřlivému počasí vydal ČHMŮ také výstrahu. Ta platí na celém území Česka od 11. do 22. hodiny. "Nárazy větru mohou lámat větve stromů. Nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty," varovali meteorologové.

Počasí v terénu bedlivě sledují také Lovci bouřek TV Nova. Na TN Live a webu TN.cz průběžně informují, kde se bouřky přesně pohybují a jak jsou silné.

Lovci bouřek TV Nova nemají s sebou jen kamery. Jejich speciálně upravené auto umí měřit teplotu vzduchu, sílu větru a další meteorologické údaje:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.