Českem se ženou prudké bouřky. Liják v Praze zaplavil ulice i obchody

[chooze:gallery;value:36431]

​Počasí na našem území bude i v následujících dnech velmi dynamické. Ve středu bylo pod vlivem výškové tlakové níže nad severní Itálií, která přinesla do střední Evropy vlhký a teplý vzduch ze Středozemního moře. A velmi podobné počasí očekávají meteorologové i ve čtvrtek.

Na celém území Česka vyhlásili výstrahu před silnými bouřkami. Ty doprovází i přívalové deště a také kroupy o průměru až dvou centimetrů. Bouřky udeřily brzy dopoledne na západě republiky a postupně cestují směrem na východ.

​Silně udeřily bouřky zejména na Prahu, kde se krátce před čtvrtou hodinou objevily přívalové deště. Dešťová voda se na několika místech valí ulicemi a hlášené jsou i kroupy. V obchodním centru Lužiny v Praze 5 dokonce voda natekla dovnitř budovy a vyplavila nejníže položené podlaží.

Kvůli následkům bouří zasahovali v Praze na několika místech také hasiči. "Máme už asi 20 případů, hlavně popadané větve a stromy a zaplavené silnice," řekl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. V celém Česku je to 214 případů, přičemž nejvíce v Praze, Středočeském a Plzeňském kraji.

Problémy dělá déšť i ve vlakové a tramvajové dopravě. V Praze je tak na mnoha místech zpožděná MHD. Voda zaplavila například trať u Čechova mostu, kde stojí i silniční doprava. 

Během pátku se mají teploty vyšplhat ke 28 až 32 stupňům Celsia, foukat bude mírný jihozápadní vítr o rychlosti dva až šest metrů za sekundu a později se bude měnit na západní až severozápadní. "V bouřkách vítr přechodně zesílí," upozorňuje ČHMÚ.

[chooze:article;value:562004]

​Před pátečními teplotami vydali meteorologové také výstrahu, která platí od poledne až do deseti hodin večer. Vztahuje se na Prahu, Středočeský (Brandýs nad Labem-Stará Boleslav, Čáslav, Černošice, Český Brod, Kladno, Kolín, Kralupy nad Vltavou, Kutná Hora, Lysá nad Labem, Mělník, Mladá Boleslav, Mnichovo Hradiště, Neratovice, Nymburk, Poděbrady, Říčany, Slaný), Ústecký (Litoměřice, Roudnice nad Labem), Liberecký (Česká Lípa), Královéhradecký (Hořice, Hradec Králové, Jičín, Nový Bydžov) a Pardubický kraj (Holice, Chrudim, Pardubice, Přelouč).

V sobotu má být ještě tepleji. Teploty se mají vyhoupnout až ke 29 až 33 stupňům Celsia. Chladněji oproti zbytku území bude na západě, kde teploměry naměří maximálně 27 stupňů. Stejné teploty předpovídají meteorologové i na neděli.

Silné bouřky zasáhly v předchozích dnech i Itálii. Lidé dokonce natočili tornádo:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.