Českem se ženou silné bouřky: Na jihu Čech hrozí evakuace dětských táborů

Spalující slunce a vedro vystřídaly na většině našeho území bouřky. Ty ve středu odpoledne podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) řádily hlavně na jihu Čech a v Pošumaví. "Linie velice silných bouřek postupuje do Šluknovského výběžku. V jejím rámci očekáváme intenzivní krátkodobé srážky, velké kroupy o průměru kolem 3 cm a nárazy větru," popsali meteorologové.

"Další velice silné bouřky se vyskytují v Pošumaví. V Prachaticích a u Dobříše byly hlášeny kroupy 3 až 4 cm. Bouřky postupují k východu velmi pomalu," upřesnili. To na sociálních sítích potvrdili i tamní obyvatelé. "Kroupy kolem čtyř centimetrů ze Slavče u Českých Budějovic," vyfotila jedna z žen kroupy v rukou.

[chooze:article;value:564189]

Bouřky se postupně přesunuly na Vysočinu, do východních a středních Čech, kde bouřky dokonce poničily trakční vedení. "Na trati Praha–Pardubice, v úseku Záboří nad Labem – Řečany nad Labem, došlo po bouřce k zanesení větví do trakčního vedení. Provoz je zastaven. Nad jednou traťovou kolejí je poškozené vedení," upozornili na sociální síti X zástupci Českých drah.

Středočeští hasiči zasahovali ve středu odpoledne u 60 událostí. "Od 15. hodiny jsme zaznamenali postupný nárůst událostí. Do 18. hodiny jich bylo rovných 60, přičemž 52 z nich bylo technických pomocí. Z toho 31 popadaných stromů, 13x jsme čerpali vodu a 8x jsme odstraňovali nebezpečné stavy," informovali na síti X

Nejvíce zásahů evidovali hasiči na Praze-východ, kde měli celkem 22 výjezdů. "Po deseti událostech jsme řešili na Praze-západ a na Mladoboleslavsku," dodali. 

[chooze:article;value:563624]

Kvůli nepříznivému počasí už evakuovali dva vlaky a České dráhy evidují komplikace na několika tratích. Ke 22. hodině byl preventivně zastaven provoz na trati České Budějovice – Horní Dvořiště (- Linz) v úseku Rybník – Horní Dvořiště, dále kvůli výpadku napájení elektrickým proudem na trati České Budějovice – České Velenice a Rybník – Lipno nad Vltavou.

Před sedmou hodinou večer začaly bouřky postupovat na sever Čech. "Velmi silné bouřky postupují z Mladoboleslavska směrem k severu na Liberecko. Jejich hlavním nebezpečím budou velké kroupy, přívalové srážky, které  mohou způsobit i lokální zatopení, a v menší míře nárazy větru kolem 70  km/h," varovali meteorologové na sociální síti. Hasiči Libereckého kraje měli napilno zejména na Českolipsku. 

[chooze:article;value:564130]

V jižních Čechách večer hrozí také silný vítr. "Pozor v jihovýchodní části Jihočeského kraje a na části Vysočiny. Postupují sem bouřky s potenciálem na lokální nárazy větru nad 90 km/h, kroupami kolem 3 cm a intenzivní srážky, kde se úhrny mohou pohybovat kolem 50 mm. Tyto bouřky postupují zvolna k severovýchodu," upozornil ČHMÚ před půl devátou večer. 

Hasiči v Jihočeském kraji zasahovali jen mezi osmou a desátou hodinou večerní u více než 200 událostí. Bouřky nejvíce zasáhly Českokrumlovsko, kde hasiči vyjeli k více než 70 událostem. Napilno měli ale i na Lipensku a v okolí Frymburka. 

"Sledujeme situaci v táborech a kempech v Českém Krumlově a u obcí Ločenice a Pořešín, zda bude nutné evakuovat promočené děti, vedoucí a jejich stany. Nikdo v tuto chvíli není zraněn," informovali hasiči na svých stránkách.

Intenzivní srážky se mají během večera objevit i na Moravě. "Na Moravě dle sondážních měření panují příhodné podmínky pro nárazy větru a downbursty. Zde ale k vývoji konvekce dojde až k večeru a večer," doplnili metrologové. 

U Českých Budějovic kroupy poškodily auta a skleník:

 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.