Moderní bydlení

Českému sportu chybí peníze. Potýká se ale i s řadou korupčních kauz

Pokud by Česko chtělo konkurovat státům, které mají mnohem úspěšnější sportovní reprezentaci, potřebovalo by více peněz. "Podporujeme kluby, podporujeme svazy, podporujeme nesoutěžní sport, výkonnostní vrcholový, ale samozřejmě se vede diskuze nad tím, zda je dostatek prostředků," okomentoval předseda Národní sportovní agentury Ondřej Šebek.

"Systém se sice nastavuje, není ještě oddiskutován, není rozpracován, ale hlavně v něm chybí peníze. My na to upozorňujeme už asi 14 let. Jsem hrdý na ty vítěze, ale chtěl bych, aby jich bylo víc a aby stát tomu věnoval větší péči už od školy, po klub, až po vrcholového sportovce," uvedl předseda České unie sportu Miroslav Jansta.

Český sport se také potýkal s řadou korupčních skandálů, které sportovní scéně příliš nepomohly. Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta a někdejší náměstkyně ministerstva školství Simona Kratochvílová měli ovlivnit přidělování několika milionových dotací sportovním klubům. Pražský městský soud je za to nepravomocně poslal na několik let do vězení. Pražský vrchní odvolací soud ale letos v červnu kauzu vrátil pražskému městskému soudu, a to už potřetí.

[chooze:article;value:558915]

​Místopředseda fotbalové asociace Roman Berbr měl zase ovlivňovat fotbalové zápasy, podplácet rozhodčí a zpronevěřit zhruba jeden milion korun. U soudu za to dostal podmínku a pokutu dva miliony korun. "Kdykoliv se nějaký funkcionář postavil proti němu, tak on ztrestal jeho oddíl, jeho klub a bylo mu jedno, jestli to je dorost, nebo jestli hrají pralesní ligu. A samozřejmě soustavně tyhle kluby okrádal i finančně," zhodnotil sportovní novinář Stanislav Hrabě.

A s problémy se setkal i tenisový svaz. Jeho bývalý šéf Ivo Kaderka měl totiž neoprávněně čerpat dotace a Národní sportovní agentuře tak dluží bezmála 30 milionů korun. Od února je trestně stíhaný a hrozí mu až deset let vězení.

Český sport ve srovnání s jinými státy finančně strádá. Například Polsko se chlubí téměř 19miliardovým rozpočtem na sport. Maďarsko dokonce každým rokem lije do sportu v přepočtu 30 miliard korun.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.