Česko bičuje intenzivní déšť. Hrozí povodně a další bouřky

[chooze:gallery;value:35954]

​Hasiči museli v úterý zasahovat v Blížejově, kde přetékaly oba rybníky. Voda z polí tak zaplavila celou vesnici. V přízemních bytech hasiči odčerpávali vodu, nikoho ale nemuseli evakuovat.

Stále platí výstraha před povodně pro západ Plzeňského kraje. "Na profilu Staňkov na Radbuze byl před chvílí překročen 2. SPA (stupeň povodňové aktivity, pozn. red.). Řeka zatím stále stoupá a není vyloučeno ani krátkodobé dosažení 3. SPA," varoval ČHMÚ. Dopoledne tak zpřísnil výstrahu v Horšovském Týně, kde platí nejvyšší, tedy extrémní, stupeň nebezpečí.

Za stoupání toků může vytrvalý a intenzivní déšť. "Na stanici Staré Sedlo, Darmyšl na Tachovsku spadlo od úterní 17 hodiny do středeční 6 hodiny 75 mm, v Tachově 69 mm. Ale zalito máme na většině území. Ve středu ráno prší zejména na západě území – hodinové srážkové úhrny se pohybují až na 5 mm," vysvětlila meteoroložka Dagmar Honsová.

[chooze:article;value:556455]

"Srážky budou během odpoledne ustávat. Místy s přeháňkami a bouřkami ale musíme počítat nejméně do konce týdne. 70 mm jsou totiž průměrné měsíční srážkové úhrny pro celý měsíc květen (let 1981 až 2010)," doplnila.

"Během dne se objeví i přeháňky, jen ojediněle i bouřky. Přes den za 12 h může spadnout na západě a východě území většinou do 10 mm srážek, při bouřce kolem 15 mm," předpověděl pro středu ČHMÚ.

Předpokládané srážky ve středu:

Předpokládané srážky ve čtvrtek:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.