Česko bičuje prudký déšť, Labe i Divoká Orlice se rozvodnily

Téměř v celém Česku od soboty prší, srážky jsou v pásu od severních, středních a jižních Čech po východní Moravu vydatné. V noci na neděli se rozvodnila první řeka, Labe ve Špindlerově Mlýně vystoupalo na první stupeň povodňové aktivity. Kolem poledne se však uklidnilo. Ještě před polednem pak prvního stupně dosáhla Divoká Orlice na Rychnovsku a kolem poledne ji následovala i Jevíčka u Moravské Třebové. 

Kvůli nestabilnímu podloží mohou po deštích mimo jiné padat stromy. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) by si lidé měli dát pozor hlavně v oblasti Jeseníků, na Šumpersku, Bruntálsku či v okolí Krnova a Rýmařova. V sobotu pak rozšířil výstrahu, nejvíce srážek spadne také v Krkonoších, Beskydech, na Vysočině a ve Zlínském kraji, podle předpovědi se zároveň zvyšuje úroveň nebezpečí na velmi vydatný déšť pro Orlické hory. 

[chooze:article;value:516528]

V sobotu a neděli ráno pršelo podle ČHMÚ nejvíce v Krkonoších, na Jesenicku a na Vysočině. Místy překonaly úhrny srážek za 24 hodin i 60 mm. Podle předpovědi se přitom za celé období očekávaly úhrny mezi 40 až 70 mm, na východě v kombinaci s bouřkami 100 mm. V Brně pak voda zaplavila Jedovnickou ulici. Odčerpat ji museli hasiči

Do nedělního rána nejvyšší srážkové úhrny hlásí horské stanice, stanice Uhelná v Jeseníkách 68 mm, dále Luční bouda – tam spadlo 67 mm, Labská bouda 65 mm. Ale místy dost napršelo i v nižších polohách – v Hradci Králové 50 mm, v Ústí nad Labem 46 mm, v Seči nebo Havlíčkově Brodě 42 mm.

V neděli ráno pršelo zejména na severovýchodě území, kde se srážkové úhrny zastavují až na 4 mm/hodinu, v Jeseníkách na 6 mm.

[chooze:article;value:516323]

Srážky budou během nedělního odpoledne slábnout, ovšem budou na většině území pokračovat s proměnlivou intenzitou. Očekávají se srážkové úhrny mezi 20 a 30 mm. Nejvíce by mělo pršet na Moravě. Déšť by měl pokračovat i v noci na pondělí a během pondělí.

"Před námi je nejdeštivější a nejchladnější víkend od začátku léta. Při vydatných srážkách se budou teploty pohybovat jen kolem patnácti stupňů, tedy na výrazně podprůměrných teplotách," vysvětluje pro TN.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

Nízký stupeň nebezpečí platí pro Jihočeský kraj například v okolí Dačic, Jindřichova Hradce, Kaplice či Trhových Svin. Podobně na tom bude Pardubický kraj a část toho Jihomoravského.

[video_ad]

V noci na neděli a v neděli meteorologové očekávají výraznější vzestupy na tocích zasažených předpovídanými srážkami. Na tocích odvodňujících Beskydy, Jeseníky, Orlické hory, Krkonoše a Českomoravskou vrchovinu může dojít k překročení stupně povodňové aktivity (SPA). Ojedinělé dosažení 1. SPA není vyloučeno ani na menších horských tocích v české části povodí Odry. 

"Nevstupujte a nevjíždějte do proudící vody a zatopených míst. Omezte pohyb v podmáčených oblastech, kde hrozí pád stromů nebo podemletí komunikací," dodávají meteorologové. 

[chooze:article;value:515860]

Víkendové teploty výrazně klesly, při trvalých srážkách se pohybují jen kolem 15 °C, což je odchylka o 5 až 10 °C nižší, než je v tomto období normální. Takto chladno bylo naposledy v roce 1987, naopak nejvyšší teploty v tomto období hlásil rok 2015 – tehdy se odpolední teploty šplhaly přes 36 °C.

Ale i výrazně podprůměrné teploty k letnímu počasí v Česku patří, jen v posledních letech klimatické změny jich ubývá. Ale v 60. až 80. letech 20. století bychom takových teplotních propadů našli hodně. Letní teploty přinese opět až druhá polovina příštího týdne. 

V sobotu voda zaplavila ulici Jedovnickou v Brně. Zasahovat tam museli hasiči:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.