Česko bičuje silný vítr. Láme a vyvrací stromy, komplikace jsou i na železnici

[chooze:gallery;value:34235]

Hasiči už vyjížděli k desítkám událostí. Jen ve Středočeském kraji jich evidují od půlnoci do čtvrtečního poledne 51. "Nejčastěji šlo o technickou pomoc, 43 událostí (37 stromů, 4krát odstranění nebezpečných stavů)," informovali na sociální síti X středočeští hasiči.

Zvýšený počet výjezdů hlásí i v Královéhradeckém kraji. "Nejvíce zasažena je oblast Krkonoš," doplnili tamní hasiči na X.

https://twitter.com/HasiciPraha/status/1737791077153734810

Počasí komplikuje dopravu také na železnici. Kvůli pádu stromů byl omezen provoz například v úseku Kořenov – Harrachov. Podobnou situaci evidovala Správa železnic také v úseku Dolní Polubný – Kořenov.

Silný vítr zastavil i horní úsek lanovky z Růžové hory na Sněžku. Mimo provoz zůstávají po celý čtvrtek také lanovky na Klínovci. Jedná se o lanovku z Jáchymova Prima Express a lanovku Šikovka na Neklidu.

Výstrahy

Meteorologové dokonce vydali výstrahu. Ta před velmi silným větrem platí od čtvrtečního poledne do sobotní půlnoci pro Prahu, Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský, Ústecký, Liberecký, Královéhradecký a Pardubický kraj a Vysočinu. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) může vítr dosahovat v nárazech rychlosti 65 až 90 kilometrů za hodinu. Odborníci proto očekávají problémy v dopravě i dodávkách energií.

[chooze:article;value:533356]

"Doporučuje se sledovat vývoj situace na internetu ČHMÚ a ve sdělovacích prostředcích, sledovat dopravní zpravodajství. Zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky. Omezit pohyb venku i jízdu autem. Nezdržovat se a neparkovat zejména v okolí starších budov, v blízkosti větších stromů a vysokých stožárů. Nechodit do lesa a nepřibližovat se k spadlým drátům elektrického vedení. V případě nutnosti jízdy jet maximálně opatrně a pomalu. Na horách omezit vycházení a nevydávat se na túry, dodržovat pokyny horské služby," apelují meteorologové.

Varování před větrem:

Výstraha před silným větrem je pak v platnosti do sobotní půlnoci pro část Olomouckého kraje a celý Jihomoravský, Zlínský a Moravskoslezský kraj. Tam mohou nárazy větru dosahovat až 70kilometrové rychlosti.

Meteorologové mimo jiné varují od čtvrteční do páteční půlnoci také před sněhem. Za 24 hodin totiž dle nich může napadnout 15 až 40 centimetrů nového sněhu. Komplikace tak mohou hrozit nejen při chůzi a v dopravě, ale i v zásobování.

Varování před sněhem:

V platnosti je mimo jiné i výstraha před sněhovými jazyky, a to od čtvrtečních 21:00 do sobotní půlnoci. Podle ČHMÚ se očekávají zejména v nadmořských výškách nad 700 metrů nad mořem, ale i v některých nižších polohách.

Varování před sněhovými jevy:

Až do odvolání platí do čtvrtečních 18:00 povodňová bdělost. "Od čtvrtečního večera očekáváme výraznější nárůsty hladiny řek s menším rizikem překročení prvního povodňového stupně, zejména podhorských tocích. Od noci z pátku na sobotu hrozí na řekách další vzestupy. Zasáhnou větší území, riziko dosažení prvního nebo i vyšších povodňových stupňů bude větší," popsali meteorologové.

Varování před povodněmi:

Česko uchvátilo barevné nebe. Podívejte se na záběry:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.