Česko bude mít dalšího astronauta. K Měsíci poletí tanečník Yemi A. D.

Osm kreativních lidí z různých oborů se má v roce 2023 vydat spolu s miliardářem Jusakuem Meazawou na cestu k Měsíci a zpět. Jedním z vyvolených, který se mise dearMoon zúčastní, bude také český tanečník, choreograf a umělec Yemi A. D.

Kromě něj zamíří k přirozené družici Země například také americký hudebník Steve Aoki, korejský rapper TOP nebo americký youtuber Tim Dodd, známý jako Everyday Astronaut.

[chooze:article;value:476816]

Dále budou posádku tvořit irská fotografka Rhiannon Adamová, britský fotograf a filmař Karim Iliya, americký filmař Brendan Hall a indický herec Dev D. Joshi. Do záložní posádky pak Maezawa vybral japonskou choreografku a tanečnici Miyu a americkou snowboardistku Kaitlyn Farringtonovou.

Původně měl Maezawa letět k Měsíci jen s jedním dalším člověkem na palubě lodi Crew Dragon 2 vynesené do vesmíru raketou Falcon Heavy od společnosti SpaceX Elona Muska. Později se ale miliardář rozhodl koupit "letenky" do větší lodi Starship, kterou Muskova firma připravuje.

Yemi A. D. v minulosti spolupracoval například s americkým rapperem Ye (dříve Kanye West). Zahrál si také v několika filmech, moderoval pořad televize Nova ESO nebo jako choreograf spolupracoval na pořadu Tvoje tvář má známý hlas. "Pamatuju si, jak jsem začal křičet a radovat se –⁠ vstal jsem a začal jsem tančit," vzpomínal Yemi ve svém medailonku na chvíli, kdy mu Maezawa sdělil, že poletí. 

[chooze:article;value:477265]

"Bojím se letět. Myslím, že nejvíc se budu bát, až budu stát přímo před raketou. Ta chvíle těsně předtím, než vstoupím dovnitř, bude asi těžká. Ale zároveň dítě s touhou objevovat, které je někde v mém nitru, je mnohem hlasitější než hlas vystrašeného dospělého člověka," přiznal umělec.

Na konci listopadu byl do pořadníku na let do vesmíru zařazen další Čech, vojenský pilot Aleš Svoboda. Vybrala si jej Evropská vesmírná agentura (ESA) do svého záložního týmu astronautů. Termín jeho letu ale zatím není znám. Yemi jej tak nejspíše na pozici druhého Čecha ve vesmíru předběhne. Prvním Čechem ve vesmíru se stal v roce 1978 Vladimír Remek.

Nedávno se k Měsíci podíval také modul Orion v rámci mise Artemis amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.