Česko bude mít nový úsek dálnice. Zlepší lidem dopravu do Polska

Stavební řízení týkající se posledního úseku dálnice D11 zahájil ve čtvrtek DESÚ. Úsek má vést podle plánu od Jaroměře, kde v současnosti dálnice končí, do Trutnova a potom dále do Polska, kde se napojí na rychlostní silnici S3. Po dokončení by tak mohli Češi jet po dálnici nepřetržitě z Prahy až k Baltskému moři, kam S3 vede.

Celkem by poslední úsek měl měřit přibližně 20 kilometrů. "Začátek stavby 1108 je v kilometru 113,37 a konec ve 133. kilometru," stojí v oznámení zahájení řízení. Součástí projektu jsou také stavby křižovatek a sjezdů u Choustníkova Hradiště a Kocbeře a most přes Labe i další toky.

[chooze:article;value:560595]

​Podle odhadů by se mohlo začít stavět už letos. Stavební povolení celého úseku by mohl udělit do konce léta. Stavět se bude podle DESÚ mezi letošním říjnem a rokem 2028. Poslední úsek by se tak mohl otevřít už za čtyři roky.

Dokončení dálnice D11 provázely dlouhé spory, které stavbu zdržovaly. Týkaly se zejména tendru pro výběr stavební firmy, kterou vyhrál polský Budimex. Proti výsledkům výběrového řízení se však postavili neúspěšní kandidáti, kteří protestovali proti postupu, kterým byl tendr veden.

Záležitost nakonec řešil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který rozhodl v neprospěch Budimexu, a Ředitelství silnic a dálnic vyhlásilo novou soutěž. V ní nakonec zvítězila firma MI Roads. Celková cena projektu má činit zhruba 12 miliard korun.

Kupka slibuje stovky kilometrů dálnic. Tomu lidé nevěří, říká předseda Motoristů:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.