Česko čeká další vlna zdražování. Stoupnout mají ceny za MHD

Zlín na Moravě a Děčín na severu Čech. To jsou první vlaštovky. Tato města zdražila jízdné od prvního září. Základní šlo nahoru o dvě a tři koruny.

"Zvýšilo se jak jednotlivé jízdné, tak i časové jízdenky. Jsou vyšší náklady na energie a pohonné hmoty," uvedl mluvčí děčínského magistrátu Luděk Stínil.

Další lokality už ale sáhly k výraznějšímu zvýšení jízdného. Třeba dopravní podnik Mostu a Litvínova zdraží jízdné o čtvrtinu. Dosud tam základní jízdenka stála 20 korun, od října bude za 25.

[chooze:article;value:521961]

​Za jízdné si připlatí lidé také v Plzni, Olomouci nebo České Lípě. Kvůli zvyšování cen zvažuje například olomoucký dopravní podnik, že by roční jízdenky prodával na splátky.

Navýšení jízdného zvažuje také Praha, tam se ale zatím nerozhodlo. Rozhodnuto je ale již o zdražení jízdného největším železničním dopravcem, tedy Českými drahami. Ceny se zvednou od 10. prosince.

"Ceny jízdného zveřejníme v příštích dnech. K úpravě cen dojde i s ohledem na navýšení cen vstupů, vyšší inflaci a podobně," uvedla mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.