Česko čeká drastický teplotní šok. Udeří tuhý mráz, už brzy ale nastane velký zvrat

"Čtvrteční den bude jedna velká klouzačka," popsala meteoroložka Dagmar Honsová. Ráno a dopoledne se hlavně na severu místy vytvořila ledovka. Odpoledne varují meteorologové před tvorbou náledí a zmrazků.

Během dne navíc přejde déšť ve sněžení. "Dopravu tak může komplikovat i nová sněhová pokrývka," sdělila Honsová. 

Čtvrteční teploty jsou rozmanité. V šest hodin ráno bylo v Ústí nad Labem -1,4 °C, v Jihočeském kraji v Kocelovicích 7,2 °C, ve Strakonicích dokonce 10 °C.

[chooze:article;value:537627]

Během dne se bude postupně ochlazovat. V Čechách klesnou teploty pod nulu. 

V pátek poté bude oblačno až polojasno, někde přijdou sněhové přeháňky. "Ranní teploty -3 až -8 °C. Denní teploty -2 až 2 °C," předpověděla Honsová.

Víkendové počasí bude podle ní za odměnu. "V sobotu bude jasno až polojasno, po ránu ojediněle mrznoucí mlhy. Ranní teploty -3 až -7 °C, ojediněle až -10 °C. Denní teploty -2 až 2 °C," avizovala.

V neděli poté bude polojasno, po ráno ojediněle můžeme očekávat mrznoucí mlhy. Ranní teploty se budou pohybovat mezi -3 až -7 °C, ojediněle dokonce klesnou i na -10 °C. Ve dne vystoupají k -2 až 2 °C. 

[chooze:article;value:537303]

V pondělí by počasí mělo být podobné. Přes den už se ale oteplí a teploty očekává meteoroložka mezi 1 až 5 °C.

Ještě tepleji bude v úterý. Očekávat můžeme oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, na horách zpočátku i sněhové. "Ranní teploty 2 až -2 °C. Denní teploty 4 až 8 °C," uvedla Honsová.

Ve středu také bude oblačno až zataženo s deštěm a přeháňkami. Pod nulu už ale teploty nespadnou. Ráno budou mezi 0 a 5 °C. Ve dne už vystoupají na 6 až 10 °C.

Výstraha před náledím

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varuje ve své výstraze před tvorbou náledí. "Během čtvrtečního dne (18. 1.) se postupně od severozápadu ochlazuje a déšť přechází do sněžení, které zejména na severozápadě dnes může být vydatnější, ojediněle napadne kolem 5 cm sněhu za 12 hodin," upozornil ve čtvrtek na sociální síti X.

Mokré povrchy spolu s tajícím sněhem a poklesem teplot pod nulu způsobí podle meteorologů náledí a zmrazky. "Nebezpečný může být zejména led na zemi pokrytý sněhovou pokrývkou. Na jihovýchodě území se náledí a zmrazky začnou tvořit až večer," avizovali.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.