Česko čeká v roce 2023 velká změna dávek a nemocenské. PŘEHLED

V prosinci vláda schválila zvýšení životního a existenčního minima. Změna se tak dotkne několika dávek a v některých případech i zvětší okruh lidí, kterým na ně vznikne nárok. Novou výši životního minima si můžete spočítat v naší KALKULAČCE.

"Jedná se tak nejen o porodné či přídavky na děti, okamžitou pomoc, příspěvky na péči, na bydlení, ale dotkne se to i nezabavitelné částky exekutorem. Obecně platí, že dávky rostou minimálně, pro některé domácnosti bude spíše důležitá rozhodná hranice, protože na dávku najednou dosáhnou," vysvětluje na dotaz redakce TN.cz ekonom z Metropolitní univerzity Dominik Stroukal.

Kabinet Petra Fialy (ODS) také prodloužil příspěvek pro solidární domácnosti. Rozhodl i o zvýšení příspěvku pro pěstounskou péči a stanovil i maximální částku pro dětské skupiny, kterou můžou účtovat rodičům. "Systém v tomto případě funguje samospádem, aby se co nejvíce vyhnul politikaření, takže to nelze považovat za výsledek současné vlády, ať už se to lidem líbí, či ne," dodává Stroukal.

Začátkem roku 2023 navíc dojde k pravidelné valorizaci redukčních hranic vyměřovacího základu. Jak vysvětluje odborný server Měšec, z tohoto základu následně dochází k výpočtu nemocenských dávek vyplácených státem. Zároveň se z něj vypočítává i dočasná pracovní neschopnost či karanténní náhrada příjmu vyplácená zaměstnavatelem.

[chooze:article;value:478600]

Navýšení životního minima ovlivní osm dávek

Navýšení životního a existenčního minima hraje roli u osmi sociálních dávek, vysvětluje dále server Měšec. Zvýšení se dotkne příspěvku na živobytí a pěstounskou péči. Od nového roku se zvýší i příspěvek pro zřizovatele zařízení pro děti, které potřebují okamžitou pomoc.

K navýšení limitu pro jejich čerpání dojde u mimořádné pomoci a příspěvku na zvláštní pomůcky. Naopak k rozlišení podle okruhu osob, které na dávky dosáhnou, dojde v případě porodného, přídavků na děti, na péči a doplatku na bydlení.

Stát bude také od ledna 2023 déle vyplácet příspěvek pro solidární domácnosti. Délku vyplácení prodloužil kabinet Petra Fialy o 3 měsíce. Výše příjmů se ale změny netýkají. Nadále bude vyplácen příspěvek ve výši 3 tisíce korun na osobu měsíčně při ubytování společně se žadatelem a 5 tisíc korun na osobu měsíčně v případě samostatného bydlení.

"Zvýšení minima pomůže těm domácnostem, které je pobírají, takže těm nejvíce zasaženým. Bohužel tyto nárůsty nikdy nepokryjí inflaci, takže dávky rostou jen na papíře, reálně významně klesají," hodnotí obecně Stroukal.

[chooze:article;value:479661]

Změna výše nemocenské

Změny čekají také nemocenskou. Při výpočtu její výše se nezohledňuje celý výdělek zaměstnance, ale jen jeho určitá část. Ta se zmenšuje na základě tzv. redukčních hranic, které projdou od nového roku změnami. Ty vyhlásilo ministerstvo práce a sociálních věcí.

První redukční hranice v roce 2022 činila 1 298 korun. Od nového roku stoupne na 1 345 korun. Druhá redukční hranice pak z částky 1 946 korun stoupne na částku 2 017 korun. Třetí redukční hranice se z 3 892 korun zvýší na 4 033 korun.

Podle ekonoma Stroukala naráží ale navýšení nemocenské na problém. Změny se totiž nedotknou nejchudších domácností a Stroukal tak upozorňuje na zásadní problém. "Vyšší nemocenskou budou mít nadprůměrně bohatí," zdůrazňuje.

"To je věc, která nás systémově trápí napříč českými veřejnými financemi. Když už máme rozdávat peníze, které nemáme, mělo by se to dotknout domácností, které jsou ohrožené chudobou," dodává.

[chooze:article;value:478419]

Dvoutýdenní neschopnost

Změny nastanou i v případě náhrady příjmu v prvních 14 dnech pracovní neschopnosti. První redukční hranice bude nově činit 235,38 koruny namísto dosavadních 227,15 koruny, přičemž se z uvedené částky hodinového příjmu započte 90 procent.

Druhá redukční hranice bude nově stanovena na 352,98 koruny se započtením 60 procent z uvedené částky hodinového příjmu. Třetí redukční hranice se zvýší na 705,78 koruny se započtením 30 procent. Částka nad třetí redukční hranici se započítávat nebude.

O navýšení nemocenských dávek, náhrady mzdy nebo platu či jiného příjmu za prvních 14 dní pracovní neschopnosti není třeba žádat. Ke zvýšení dojde automaticky. Nárok na něj navíc mají všichni, kdo jsou oprávněnými pojištěnci, a to jak v případě, že jim nárok na dávku vznikl ještě v roce 2022, nebo až v roce 2023.

Nemáte nárok na příspěvek na bydlení? Ministerstvo řeklo, kdo o něj může žádat:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.