Česko čekají extrémně silné bouřky. Meteorologové vydali nejvyšší výstrahu

"Očekává se možný výskyt extrémně silných bouřek s nárazy větru kolem 110 km/h, kroupami kolem 5 centimetrů a krátkodobým intenzivním deštěm," upozornili meteorologové ve své výstraze.

Nejvyšší stupeň nebezpečí platí od čtvrtečních 18 hodin do pátečních čtyř hodin ráno pro Prahu, Středočeský kraj (Benešov, Beroun, Brandýs nad Labem-Stará Boleslav, Černošice, Český Brod, Dobříš, Hořovice, Kladno, Kralupy nad Vltavou, Lysá nad Labem, Mělník, Mladá Boleslav, Mnichovo Hradiště, Neratovice, Příbram, Rakovník, Říčany, Sedlčany, Slaný, Votice), Jihočeský kraj (Blatná, České Budějovice, Český Krumlov, Kaplice, Milevsko, Písek, Prachatice, Soběslav, Strakonice, Tábor, Trhové Sviny, Třeboň, Týn nad Vltavou, Vimperk, Vodňany), Plzeňský kraj, Karlovarský kraj, Ústecký kraj a Liberecký kraj.

"Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě apod. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty, případně i kroupami. Nutno zabezpečit okna, dveře, skleníky, volně položené předměty apod. Nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst," doporučili meteorologové.

Od čtvrtečních 22 hodin do pátečních sedmi hodin ráno platí výstraha před silnými bouřkami pro Středočeský kraj (Čáslav, Kolín, Kutná Hora, Nymburk, Poděbrady, Vlašim), Jihočeský kraj (Dačice, Jindřichův Hradec), Královéhradecký kraj, Pardubický kraj, Kraj Vysočina, Jihomoravský kraj (Blansko, Boskovice, Brno, Kuřim, Rosice, Šlapanice, Tišnov, Vyškov), Olomoucký kraj, Zlínský kraj (Bystřice pod Hostýnem, Holešov, Kroměříž, Rožnov pod Radhoštěm, Valašské Meziříčí, Vsetín) a Moravskoslezský kraj

Mezinárodní organizace varuje před tornády

"Výstraha třetí úrovně byla vydána pro části Německa a Česka. Obzvláště kvůli ničivým nárazům větru, velkým až velmi velkým kroupám a regionálně i tornádům a přívalovým dešťům," varovala mezinárodní organizace ESTOFEX. Výstraha platí pro čtvrtek a noc na pátek na severozápadu Čech a ve velké části Německa.

"Výstrahu vydáme na večer a budou tam i nebezpečné doprovodné jevy," řekla už ráno TN.cz mluvčí ČHMÚ Monika Hrubalová. "Možná tam bude i pravděpodobnost, že se může jev, jako je tornádo, objevit," dodala. Nakonec se ale varování před tornády v české výstraze neobjevilo.

"Během dne bude klid, změna přijde večer. Dnes bude slunečno a teploty by měly překročit tropických 30 °C na většině území. Změna přijde večer a v noci na pátek, kdy v souvislosti se zvlněnou studenou frontou čekáme místy bouřky, i velmi silné," upozornili ráno meteorologové na twitteru.

Podle meteoroložky Dagmar Honsové nás v létě čekají tropy i silné bouřky:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.