Moderní bydlení

Česko čekají perné dva týdny. Kampaně Pavla a Babiše se rozjely okamžitě

Jen pár hodin poté, co se uzavřely volební místnosti, se rozjely předvolební kampaně nanovo. Tým Andreje Babiše už přes noc přišel se zbrusu novými billboardy. Podle obou kandidátů na prezidenta bude kampaň před druhým kolem hodně tvrdá. Hned po vyhlášení výsledků prvního kola se do svého soupeře zostra pustil Andrej Babiš.

"Pokud bude na Hradě pan Pavel, tak samozřejmě je to nominant vlády, a určitě to nebude dobře," prohlásil Babiš. "Určitě nenechám ležet ladem obvinění a překrucování pravdy Andrejem Babišem a budu vracet stejnou mincí," reagoval Pavel.

Podle toho, kde se začínají objevovat billboardy Andreje Babiše, už je jasné, že kampaň cílí i na lidi v oblastech, kde Babiš první kolo nevyhrál. Týká se to třeba Prahy.

[chooze:article;value:484584]

"Podrazy nedělám, dělám pozitivní kampaň," uvedl Babiš v sobotu. Jestli za voliči opět vyrazí v obytňáku, zatím nepotvrdil, o finální podobě kampaně se chce s týmem rozhodnout v pondělí.

To Petr Pavel už má jasno, že vyrazí i do regionů, kde získal více hlasů Babiš. "Budou v tom debaty, budou v tom vystoupení pro média, bude tam i nějaké setkání s občany," avizoval.

[chooze:article;value:484549]

Na kampani do druhého kola voleb začal Pavel pracovat se svým týmem hned v neděli ráno. "My chceme lidem zdůraznit, že to, co nabízím, je nejen respekt k pravidlům, ale také transparentnost, slušnost, na rozdíl od chaosu a populismu," řekl. Do jeho kampaně se pravděpodobně zapojí i někteří kandidáti, kteří se nedostali do druhého kola.

Kampaň bude vyhrocená, očekávají odborníci

Oba kandidáti, kteří postoupili do druhého kola, startují vzhledem k vyrovnanému výsledku prakticky od nuly. Odborníci očekávají velmi vyhrocenou kampaň a stejně jako v prvním kole by i finální výsledek mohl být velmi těsný.

Na naklonění voličů na svou stranu mají oba 14 dní. "Čeká nás kampaň jako břitva. Andrej Babiš už to naznačil svým sobotním projevem, kdy se rozhodl pustit do velmi ostrého a nesmlouvavého boje se svým protivníkem bez rukaviček," poznamenal politolog Lukáš Jelínek.

[chooze:article;value:484395]

"Budou rozhodovat vzájemné střety obou kandidátů, ale také to, jak dokážou přesvědčit ne ty voliče, kteří je volili, ale voliče především druhého tábora i ty, jejichž kandidáti se neumístili," myslí si komentátor deníku Právo Thomas Kulidakis.

Roli bude hrát podle odborníků i minulost. "Bude Andrej Babiš útočit na minulost Petra Pavla, bude se snažit o něm hovořit jako o normalizačním komunistovi, jako o člověku, který se školil na komunistického špiona," předpověděl Jelínek.

"Petr Pavel bude zdůrazňovat veškeré skutečné či domnělé kauzy Andreje Babiše a představovat ho jako nebezpečí pro demokracii," uvedl Kulidakis.

[chooze:article;value:484591]

Důležitá bude také volební účast. "Samozřejmě, čím více přijde mladších voličů, tím pravděpodobně lépe pro Petra Pavla a samozřejmě, čím budou voliči zralejší nebo případně už ve věku seniorském, tím lépe pro Andreje Babiše," upozornil Kulidakis.

Petr Pavel pak může být braný jako vládní kandidát. "Do jisté míry nahrává Andreji Babišovi v tom, že se bude snažit ten souboj představit jako souboj opozice s vládou," vysvětlil Kulidakis.

Prezident Miloš Zeman navíc v neděli opět vyjádřil podporu Andreji Babišovi. Podle něj má větší politickou zkušenost než Petr Pavel. V drtivé většině civilizovaných zemí prý není hlavou státu voják a je třeba přemýšlet, proč tomu tak je.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.