Česko chce pomoci Tchaj-wanu. Přejeme hodně sil, vzkazuje tam Pekarová

Česká republika navázala v posledních letech poměrně intenzivní vztahy s Tchaj-wanem, a to k velké nelibosti pevninské Číny, která ostrov považuje za svou vzbouřenou provincii. V čele tohoto diplomatického úsilí stáli především předsedové obou parlamentních komor – Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a Miloš Vystrčil (ODS).

Oba už se také vyjádřili k ničivému zemětřesení, které ostrovní zemi ve středu ráno zasáhlo. "Když se dívám na následky zemětřesení na Tchaj-wanu, myslím na všechny ztracené životy a vyjadřuji svou lítost, solidaritu a podporu. Přeji všem zraněným a celému Tchaj-wanu brzké uzdravení," napsal na síť X předseda Senátu Vystrčil.

[chooze:article;value:549276]

"Vyjadřuji soustrast všem postiženým zemětřesením na východním pobřeží Tchaj-wanu a přeji našim přátelům hodně sil, které budou potřebovat k tomu, aby se s následky této mimořádně ničivé katastrofy vypořádali," sdělila pak TN.cz předsedkyně Poslanecké sněmovny Pekarová Adamová.

Na zemětřesení už reagovalo také české ministerstvo zahraničí, a to přesto, že Česko oficiálně Tchaj-wan jako stát neuznává. "Tchaj-wan zasáhlo silné zemětřesení, při kterém přišly o život nebo byly zraněny desítky lidí. Naše upřímná soustrast všem rodinám a blízkým obětí. Česko je připraveno pomoci," uvedl Černínský palác na síti X. Blíže ale ministerstvo pomoc zatím nespecifikovalo.

Podle českých diplomatů nejsou žádní Češi na ostrově v ohrožení života. Ministerstvo ale varuje před dalšími otřesy a radí, aby se lidé na místě řídili pokyny tamních úřadů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.