Česko dál bičuje prudký déšť, třetí povodňový stupeň nehrozí

V sobotu okolo deváté hodiny ráno byl první stupeň povodňové aktivity na Berounce v Bílé Hoře a na Otavě v Sušici i v Rejštějně. Druhý stupeň stupeň povodňové aktivity "žlutě svítil" na mapě Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) na Ostružné v Kolínci a na přítoku Otavy – říčce Křemelná v okresu Klatovy. Nejvíce je podle výstrahy zveřejněné na síti X ohrožena západní část Plzeňského kraje a jde zejména o riziko rozvodnění Mže a Radbuzy.

V sobotu odpoledne ale meteorologové zmírnili stupeň výstrahy. "Očekáváme kulminace vodních toků s dosažením 1. a 2. stupně povodňové aktivity na Šumavě a v Českém lesu," uvedl ČHMÚ na síti X.

Přesto i nadále prší na velké části území. "Výjimkou je jihovýchod. Na Šumavě jsou hodinové srážkové úhrny až 13 milimetrů. Právě na horách se dnes očekávají i vydatné srážky. Ustávat budou až ve večerních hodinách a naprší ještě až kolem 30 mm. Během odpoledne se budou ojediněle vyskytovat i bouřky," uvedla v sobotu ráno meteoroložka Dagmar Honsová.

[chooze:article;value:558059]

​"Za posledních 24 hodin přinesla mohutná oblast nízkého tlaku vzduchu srážky na celé naše území – nejvyšší srážkové úhrny hlásí Klatovsko, kde spadlo i přes 60 milimetrů. Letošní začátek meteorologického léta je na srážky nejbohatší od roku 2013," upřesnila Honsová.

Středočeský kraj

Jen za noc z pátku na sobotu středočeští hasiči 29krát asistovali u mimořádných událostí souvisejících s vydatnými dešti.​​"Nejvíce zasaženým okresem bylo Kladno, dále Beroun a Praha-západ. Nejčastěji jsme vyjížděli na čerpání vody, popadané stromy a jiná nebezpečí," uvádí mluvčí středočeských hasičů Tomáš Bakalář.

​"V kladenské části Tuchoraz jsme odčerpávali několik hodin pomocí velkokapacitního čerpadla velikou lagunu, která se zde nahromadila po přívalovém dešti," dodává Bakalář.

"Během nedělního rána a dopoledne se bude déšť nebo přeháňky vyskytovat pouze ojediněle – odpoledne na většině území očekáváme přeháňky a bouřky, které mohou být doprovázené přívalovým deštěm o intenzitě až kolem 30 milimetrů. Vzhledem k nasycení půdy vodou mohou tyto srážkové úhrny způsobovat přechodné zvedání menších toků," dodává meteoroložka. 

Na jihozápadě Čech se připravují na silný déšť. Odpouští přehrady (31/5/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.