Česko drtí epidemie chřipky. Některé nemocnice zakázaly návštěvy PŘEHLED

V České republice nadále trvá epidemie akutních respiračních infekcí včetně chřipky. "Statistický pokles nemocnosti neodpovídá reálné situaci, hlášení výskytu musíme kvůli dnům volna brát s rezervou," vysvětlil aktuální situaci vedoucí Oddělení infekčních nemocí Jan Kynčl, kterého citoval Státní zdravotní ústav.

Ve sváteční dny byl podle Kynčla pokles v minulých letech podstatně větší. Nejhorší situace ohledně respiračních onemocnění je údajně hlášená v Jihomoravském, Moravskoslezském, Jihočeském, Libereckém, Pardubickém kraji a v Kraji Vysočina.

[chooze:article;value:480558]

​Nepříznivý vývoj potvrzují i některé nemocnice, které se uchylují k zakázání nebo k omezení návštěv. Z důvodu zhoršující se epidemiologické situace nově zákaz návštěv vyhlásila například pražská Fakultní nemocnice Motol, a to na všech lůžkových odděleních. Ten má platit minimálně do 15. ledna.

Fakultní nemocnice Bulovka má zatím návštěvy povolené. Doporučuje ale nosit ochranu dýchacích cest, a to ve všech vnitřních prostorách nemocnice, zejména v čekárnách ambulancí a při návštěvách blízkých.

Zákaz návštěv do odvolání hlásí ale Vojenská fakultní nemocnice v Praze. Zákaz platí u hospitalizovaných pacientů na oddělení všeobecných interních lůžek, na otevřené části psychiatrického oddělení a na oddělení dlouhodobé péče.

[chooze:article;value:482325]

​Návštěvy jsou povolené i v pražské Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. Nemocnice ale doporučuje dodržovat několik opatření, například nosit respirátor, dezinfikovat ruce a s pacientem se přednostně scházet mimo pokoj.

Od 17. prosince platí zákaz návštěv i ve Fakultní Thomayerově nemocnici. Nemocnice zákaz zdůvodnila vysokým počtem hospitalizovaných i ambulantních pacientů s respiračními onemocněními. Kapacita lůžek v nemocnici je již z velké části obsazena.

Zákaz návštěv platí i ve Fakultní nemocnici Brno. Výjimky jsou možné u pacientů v terminálním stádiu onemocnění a u osob s omezenou svéprávností. V případě dětí je možný doprovod jednoho z rodičů nebo jiným zákonným zástupcem.

[chooze:article;value:480480]

Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně návštěvy zatím pouze omezila. Na návštěvu mohou přijít vždy jen dvě osoby a pacienta navštívit maximálně po dobu 30 minut. Od 4. ledna zakázala návštěvy i Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně.

Fakultní nemocnice Hradec Králové má návštěvy zatím povolené bez neobvyklých omezení. Návštěvy pacientů jsou možné i ve Fakultní nemocnici Olomouc. O zákazu návštěv neinformovala ještě ani Fakultní nemocnice Ostrava.

Stejně tak Fakultní nemocnice Plzeň, která se už od začátku prosince vrátila k běžnému návštěvnímu režimu. Návštěvníky nicméně žádá, aby při návštěvách nosili nasazený respirátor typu FFP2 a aby si návštěvu rozmysleli, pokud se necítí dobře.

Pacientů s chřipkou prudce přibývá. Ve zlínské nemocnici docházejí lůžka:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.