Česko investuje přes půl miliardy do výroby čipů, oznámil Síkela

Přes půl miliardy korun plánuje kabinet Petra Fialy investovat do rozšíření výroby čipů v Rožnově pod Radhoštěm firmy Onsemi. Ve středu to po jednání vlády oznámil premiér Fiala s ministrem průmyslu a obchodu Jozefem Síkelou (STAN).

"Tímto způsobem posuneme Českou republiku k větší soběstačnosti v produkci čipů, zvýšíme stabilitu našeho průmyslu a snížíme riziko nedostupnosti čipů v případě globálních dodavatelských problémů," vysvětlil investici Síkela.

[chooze:article;value:530671]

Kromě investice do firmy Onsemi schválila vláda další tři investiční pobídky. "Důležitá je investice do rozvoje výroby elektromechanických sestav pro elektromobily v Pardubicích. Tento projekt přinese České republice velký ekonomický prospěch a vytvoří více než tisíc nových pracovních míst," doplnil Síkela.

"Další pobídka bude využita na vybudování prvního závodu v oblasti optického průmyslu v Chomutově, což přinese nové pracovní příležitosti v regionu s vysokou mírou nezaměstnanosti," dodal ministr.

Vláda se věnovala i několika dalším krokům, díky kterým chce mít "dobře fungující ekonomiku". Schválila i spojení České exportní banky a Národní rozvojové banky. "Je to první krok na cestě k tomu, abychom měli instituci, která bude schopna financovat strategické investice. Je to krok, který má podporu odborné veřejnosti," řekl na tiskové konferenci po jednání vlády premiér Fiala.

Vláda špatně vysvětluje důvody svých kroků. Je to politická chyba, říká Herzmann:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.