Česko je na prahu epidemie. Rychle se šíří chřipka, v patách jí je covid

Česko má téměř 2 000 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Oproti minulému týdnu se jedná o více než 20procentní nárůst.

"Z hlediska nemocnosti se v rámci České republiky nacházíme na hranici epidemie akutních respiračních infekcí. Situace se nehodnotí snadno, neboť v současnosti se ve vyšší míře uplatňuje několik původců respiračních onemocnění, kteří současně vedle sebe cirkulují v populaci, zejména viry chřipky, SARS-CoV-2 a RS virus. Lze předpokládat, že v dalším týdnu se počty nemocných s chřipkou budou dále zvyšovat," uvedl MUDr. Jan Kynčl.

[chooze:article;value:478551]

"Nárůsty nemocnosti nadále evidujeme ve všech krajích a ve všech věkových skupinách, což odpovídá zvyšujícím se počtům pozitivních záchytů chřipkových virů a dalších respiračních původců v populaci. Nemocnost se výrazně zvyšuje i u tzv. chřipkových onemocnění, což je na počátku chřipkové epidemie typické," popsal problematickou situaci vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí SZÚ Jan Kynčl.

Jedním z největších rizik pro Čechy je podle lékařů právě chřipka. Lidé však stále mají možnost se proti této poměrně časté nemoci nechat naočkovat. Ochranný účinek ale nastoupí až za dva týdny po očkování.

[chooze:article;value:478413]

"Vakcíny, které jsou k dispozici, jsou podle předběžných analýz dobře zacílené na aktuální směs virů chřipky, které se objevují v České republice a v Evropě. Jak v naší, tak v evropské populaci cirkuluje především chřipka typu A, přičemž se vyskytují oba dva její subtypy, H3N2 i H1N1. Chřipka typu B cirkuluje omezeně, přičemž zachycena je jen linie Victoria," uzavřel Kynčl.

Českem se šíří chřipka. Podívejte se na reportáž TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.