Česko je nejrychleji se zadlužující zemí EU. V inflaci je páté nejhorší, varuje NKÚ

Česká republika se může pochlubit nejnižší nezaměstnaností v EU, avšak tato skutečnost se nepromítá do zlepšení ekonomické situace země. Příjmy z vysoké zaměstnanosti nedokážou pokrýt stále rostoucí výdaje státu. Udržení zaměstnanosti je tak zásadní pro snižování schodků, uvádí NKÚ.

NKÚ ve svém stanovisku zdůraznil, že pokud chce Česká republika zvrátit tento negativní trend, musí se zaměřit na efektivní využití příjmů z vysoké zaměstnanosti a zároveň omezit státní výdaje.

Tzv. mandatorní výdaje vloni poprvé přesáhly bilion korun. Oproti předešlému roku vzrostly o více než 94 miliard korun. "Stály za tím především mimořádné valorizace důchodů, které zvýšily průměrný starobní důchod přibližně o 1 700 Kč měsíčně. Rychlé tempo růstu těchto výdajů způsobilo deficit důchodového systému, který v roce 2022 dosáhl 21,5 mld. Kč. Významnou složkou mandatorních výdajů jsou a budou výdaje na obsluhu státního dluhu, které loni dosáhly téměř 50 mld. Kč, což je cca 14 % z 360miliardového deficitu státního rozpočtu," popisuje NKÚ.

[chooze:article;value:520351]

​Loňská inflace byla pátá nejvyšší v EU a pokles reálných mezd byl nejvyšší v historii ČR. Tyto faktory přispěly k rychlému zadlužování země a zhoršení ekonomické situace občanů.

Vláda na vývoj veřejných financí reaguje konsolidačním balíčkem, který má zbrzdit zadlužování. Sněmovna jej bude projednávat ve 2. čtení. Pomalejší valorizaci důchodů minulý týden podepsal prezident Petr Pavel.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.