Česko je podle opozice pro zahraničí nespolehlivé. Nesmysl, řekl Fiala

Zrušená cesta premiéra do Nigérie, výrok ministryně Jany Černochové (ODS) o vystoupení z OSN nebo účast ministrů na proizraelské demonstraci. I přesto, že styl komunikace vládních představitelů kritizují experti, opozice i někteří exministři, vláda si za svým jednáním stojí.

"Mně připadá jako absurdní, když někdo říká, že nám naše postoje brání v rozvíjení vztahů s dalšími zeměmi. Žádné problémy s českou pozicí a zahraniční politikou nejsou. Bylo by velmi špatné, kdybychom si ukládali takové zákazy jako jít na demonstraci, která podporuje oběti jednoho z nejbrutálnějších teroristických útoků," pronesl premiér Petr Fiala.

[chooze:article;value:528721]

"Afriku jsem letos osobně navštívil, a proto vím, že změny programu nejsou v tomto regionu neobvyklé. Ostatně o tom mohou vyprávět i evropští partneři. Česká diplomacie má po světě unikátní síť ambasád, což dává příležitost prosazovat české zájmy i v Africe," řekl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Opozice i bývalí ministři ale komunikaci vlády považují za tristní. "Toto je obrovské faux pas a obrovské selhání naší zahraniční politiky. Dostalo to našeho premiéra do velice ostudného světla. Naše zahraniční politika působí velmi podivně a hlavně nekoordinovaně," pustila se do vlády místopředsedkyně ANO Alena Schillerová.

"Zahraniční politika této vlády je naivní a v budoucnu bude velmi složité tyto porušené vztahy narovnávat. V každém případě můžu říct, že to, co vláda dělá, škodí České republice," přitakal místopředseda SPD Radim Fiala.

"Pro řadu zemí můžeme být v tuto chvíli ne úplně čitelný partner," varoval bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (SOCDEM).

[chooze:article;value:528527]

Koalice ale mluví jednotně. "Prokázali jsme, že jsme velice stabilní země, co se týče zahraniční politiky, že nás velmi respektují a že máme nějaký svůj postoj, za kterým si dokážeme stát. Jsme velmi proizraelský stát a má to nějaké dopady i do té zahraniční politiky," prohlásila poslankyně Barbora Urbanová (STAN).

"Chápu, že někdy některé výroky mohou být předmětem větší diskuze v médiích, ale nemyslím si, že je to nutně špatně. Jsme demokratická země, kde se za názory určitě nemá nikdo stydět a nemá za ně být následně pranýřován," myslí si předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

"Zahraniční politika by měla být opravdu spíše neutrální. Měla by se vyvarovat opravdu nějakých ostrých výroků, protože jeden nešťastný výrok může napáchat takové škody, že tak pošlape diplomatické úsilí, na kterém třeba diplomati pracují několik měsíců," varoval politolog Milan Školník.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.