Česko ještě nic podobného nezažilo. Meteorologové hlásí historický zlom

Tohle Česko ještě nezažilo. Vypadá to, jako by teploměry zaznamenávaly už jaro, to má ale přijít až zhruba za měsíc. Stanice totiž hlásí teploty o více než 6 °C vyšší, než je pro tuto dobu typické. 

"Dosavadní odchylka teploty vzduchu od únorového dlouhodobého průměru je neuvěřitelných + 6,3 °C," upřesňují meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

"Měsíc únor tak velmi pravděpodobně skončí jako historicky nejteplejší únor zaznamenaný na našem území," zdůrazňuje ČHMÚ. Průměrná teplota letos v únoru neklesla ani pod 2 °C. Dlouhodobý průměr vypočítaný z let 1991 až 2022 je přitom pod nulou.

[chooze:article;value:542207]

Nadprůměrné teploty vzduchu mohou ale i za nezvykle chudou sněhovou nadílku. Sníh pokrývá české hory prakticky až od nadmořské výšky 1 100 metrů. Například Klínovec hlásí jen 18 centimetrů sněhu a Velká Deštná jen 12. V nižších polohách se sníh objevuje jen místy.

Výjimkou jsou Jizerské hory. Tam je sníh už kolem 950 metrů nad mořem. Nejvíce sněhu je ale na hřebenech Šumavy a v Krkonoších. Například Velký Javor hlásí 172 centimetrů sněhu, Blatný vrch 150 a na severočeské Luční Boudě naměřili 135 centimetrů.

Únorové počasí láme rekordy. Sníh je jenom na horách:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.